U evidenciji APR podaci o ograničenjima dostupni iz NBS

Bez autora
Jan 19 2017

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da su u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR, koja se od 1. juna prošle godine vodi u Agenciji, uneti podaci za 58.993 domaća i strana pravna i fizička lica, koji su preuzeti iz Prinudne naplate Narodne banke Srbije (NBS).U saopštenju se navodi da je upisana 51 aktivna mera krivične evidencije, kao i mere ograničenja, njih ukupno 276.310, koje se odnose na zabrane ili ograničenja obavljanja delatnosti ili poslova, zabrane raspolaganja novčanim sredstvima, zabrane vršenja dužnosti, ili poziva odgovornom licu u pravnom licu ili preduzetniku.

U evidenciji APR podaci o ograničenjima dostupni iz NBSAgencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da su u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR, koja se od 1. juna prošle godine vodi u Agenciji, uneti podaci za 58.993 domaća i strana pravna i fizička lica, koji su preuzeti iz Prinudne naplate Narodne banke Srbije (NBS).

U saopštenju se navodi da je upisana 51 aktivna mera krivične evidencije, kao i mere ograničenja, njih ukupno 276.310, koje se odnose na zabrane ili ograničenja obavljanja delatnosti ili poslova, zabrane raspolaganja novčanim sredstvima, zabrane vršenja dužnosti, ili poziva odgovornom licu u pravnom licu ili preduzetniku.

Takođe, to se tiče i zabrana ili ograničenja raspolaganja udelima i druga ograničenja doneta u skladu sa propisima kojima se uređuje pravni položaj privrednih društava, mera izrečenih na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, mera izrečenih u postupku iz nadležnosti organa inspekcijskog nadzora i drugih mera koje su, u skladu sa zakonom, izrekla druga pravna lica.

Ova vrsta podataka biće i ubuduće redovno preuzimana putem veb servisa uspostavljenog između APR i NBS i unošena u bazu Centralne evidencije privremenih ograničenja.

Uz pomoć jedinstvenog informacionog sistema, po službenoj dužnosti, prikupljaće se podaci o merama poreskih i inspekcijskih organa, sudskim presudama i rešenjima ministarstava i drugih organa o oduzimanju ovlašćenja, licenci, dozvola, odobrenja, koncesija i subvencija fizičkim i pravnim licima.

Cilj je formiranje objedinjene ažurne i javne elektronske evidencije na osnovu koje će treća lica moći da steknu potpuniju sliku o poslovnoj pouzdanosti privrednih društava i lica koja upravljaju u tim društvima, kao i fizičkih lica koja obavljaju privrednu delatnost ili raspolažu novčanim sredstvima kompanija i preduzetničkih radnji.

U Centralnoj evidenciji vode se podaci o ograničenjima, licima na koja se odnose ova privremena ograničenja, periodu važenja konkretne mere, kao i druge pojedinosti iz konkretnog akta nadležnog organa.

Javni podaci iz Centralne evidencije dostupni su preko pretraživača kakav postoji i u drugim registrima koje vodi Agencija.

Pomenute mere ograničenja upisuju se u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja na osnovu Zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre, koji je krajem 2015. godine usvojen u Skupštini Srbije.

Uspostavljanje Centralne evidencije omogućeno je na osnovu sporazuma koji je Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške potpisalo sa Vladom Republike Srbije 2013. godine, a cilj projekta jeste podrška reformi državne uprave i jačanje vladavine prava i konkurentnosti, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik