Slovenci godišnje pojedu po 29 kilograma piletine

Bez autora
Jan 19 2017

Tri najveća slovenska proizvođača pilećega mesa - Perutnina Ptuj (koja ima tvrtku i u Hrvatskoj), Perutninarstvo Pivka i Panvita, prvi su peradari i prvi u mesnoj industriji uopće u toj zemlji, koji će nositi znak Odabrana kvaliteta - Slovenija. Znak je od ovih dana na pakiranju mesa u trgovinama, a potvrda je, kako piše Delo, da su zadovoljeni uvjeti o kontroliranoj proizvodnji, od uzgoja do klanja i prerade, te da su postignuti i zadani visoki standardi sljedivosti od, kako se u nas voli reći, farme do stola. U tom povodu ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Dejan Židan kazao je da država želi da "proizvodnja hrane u Sloveniji postane pobjednik, za što postoje svi uvjeti". Zato je važno peradarstvo, koje u sektoru zauzima 18 posto. Potrošnja piletine po stanovniku je porasla, u posljednjih pet godina u prosjeku osam posto i sad je blizu 29 kilograma godišnje, kaže ministar, govoreći da je to i dobar trend kojim se povećava i broj poljoprivrednih gospodarstva usmjerenih proizvodnji piletine.

Slovenci godišnje pojedu po 29 kilograma piletineTri najveća slovenska proizvođača pilećega mesa - Perutnina Ptuj (koja ima tvrtku i u Hrvatskoj), Perutninarstvo Pivka i Panvita, prvi su peradari i prvi u mesnoj industriji uopće u toj zemlji, koji će nositi znak Odabrana kvaliteta - Slovenija.

Znak je od ovih dana na pakiranju mesa u trgovinama, a potvrda je, kako piše Delo, da su zadovoljeni uvjeti o kontroliranoj proizvodnji, od uzgoja do klanja i prerade, te da su postignuti i zadani visoki standardi sljedivosti od, kako se u nas voli reći, farme do stola. U tom povodu ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Dejan Židan kazao je da država želi da "proizvodnja hrane u Sloveniji postane pobjednik, za što postoje svi uvjeti".

"Zato je važno peradarstvo, koje u sektoru zauzima 18 posto. Potrošnja piletine po stanovniku je porasla, u posljednjih pet godina u prosjeku osam posto i sad je blizu 29 kilograma godišnje", kaže ministar, govoreći da je to i dobar trend kojim se povećava i broj poljoprivrednih gospodarstva usmjerenih proizvodnji piletine. Ona je, pak, u ovoj godini poboljšana za deset posto, te sad nadmašuje potražnju. Dodjeljivanjem oznake Odabrana kvaliteta nastoji se ojačati i lojalnost potrošača domaćim brendovima, koji time podupiru i slovensku proizvodnju hrane, a takve težnje pozdravljaju i vodeći ljudi triju spomenutih tvrtki.

"Ovo je dobar način da se postigne sigurnost i osigura kontrola proizvodnje u svim njenim fazama", smatra šef Panvite Peter Polanič, dok predsjednik uprave Pivke Janez Rebec napominje da je domaća kvaliteta tradicionalno viša od europske.  "Pravila za odabranu kvalitetu su precizno propisana, od vrste krmiva (zabranjena je ona životinjskog podrijetla), do ograničenja prijevoza (udaljenost do trgovine ne veća od 200 km), a sve objekte u sustavu treba zasebno održavati, što vrijedi i za trgovine u kojima se nudi takvo meso", objašnjava Rebec.

Tibor Simonka iz Perutnine Ptuj dodaje da zbog ove oznake proizvod neće biti skuplji, što je dodatna garancija kvalitete. Proizvođači vjeruju da se sustav etiketiranja Odabrana kvaliteta neće zaustaviti na svježem mesu, već će uskoro obuhvatiti i cijeli asortiman. Ministar Židan najavio je, inače, da će poljoprivrednici koji posluju otežano od države dobiti 34 milijuna eura pomoći, dva milijuna više nego lani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik