U Finskoj je počeo jedan od najluđih socijalnih eksperimenata u istoriji

Bez autora
Jan 19 2017

U Finskoj je počela isplata osnovne mesečne zarade od 560 evra, kao deo društvenog eksperimenta, sa ciljem smanjenja državne birokratije i siromaštva i povećanja zaposlenosti. Taj pilot-projekat će trajati dve godine, a Finska je prva zemlja u Evropi koja je uvela taj projekat.Prošle nedelje, 2.000 slučajno izabranih nezaposlenih Finaca je već dobilo 560 evra, a u toku je isplata ostalima bez posla. Direktorka programa u agenciji finske vlade KELA, koja je nadležna za socijalna pitanja u zemlji, Marjuka Turunen rekla je da će svi nezaposleni dobiti novac "bez obzira na sve".

U Finskoj je počeo jedan od najluđih socijalnih eksperimenata u istorijiU Finskoj je počela isplata osnovne mesečne zarade od 560 evra, kao deo društvenog eksperimenta, sa ciljem smanjenja državne birokratije i siromaštva i povećanja zaposlenosti.

Kako prenosi Rojters, taj pilot-projekat će trajati dve godine, a Finska je prva zemlja u Evropi koja je uvela taj projekat.

Prošle nedelje, 2.000 slučajno izabranih nezaposlenih Finaca je već dobilo 560 evra, a u toku je isplata ostalima bez posla.

Direktorka programa u agenciji finske vlade KELA, koja je nadležna za socijalna pitanja u zemlji, Marjuka Turunen rekla je da će svi nezaposleni dobiti novac "bez obzira na sve".

"Mogu da ostanu kod kuće na kaučima i ne rade ništa ukoliko im je dovoljan osnovni prihod. Ali, oni mogu i da imaju posao sa skraćenim radnim vremenom ili pokrenu sopstveni biznis", navela je ona za Rojters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik