20 neobičnih činjenica o Rusiji

Bez autora
Jan 24 2017

Još davne 1939. godine, Vinston Čerčil je izjavio da je Rusija zagonetka umotana u misteriju unutar enigme.I dan danas se mnogi slažu sa ovom rečenicom.O ovoj ogromnoj zemlji koja se prostire na dva kontinenta poznato je dosta stvari, ipak, postoje i određene činjenicekoje mnogima nisu poznate. U nastavku teksta Vam donosimo neke od njih...

20 neobičnih činjenica o RusijiJoš davne 1939. godine, Vinston Čerčil je izjavio da je Rusija zagonetka umotana u misteriju unutar enigme. I dan danas se mnogi slažu sa ovom rečenicom. O ovoj ogromnoj zemlji koja se prostire na dva kontinenta poznato je dosta stvari, ipak, postoje i određene činjenice koje mnogima nisu poznate.

U nastavku teksta Vam donosimo neke od njih.

1. Sa površinom od 17,1 milionakvadratnih kilometara, Rusija je najveća država na svetu. Njena teritorija je veća od površine patuljaste planete Pluton, koja iznosi 16,7 miliona kvadratnih kilometara.

2. U Rusiji postoji minimum 15 tajnih gradova, kojima se ne zna ni ime ni lokacija. Naime, ovi gradovi nisu ucrtani na mapama i do njih ne postoji nikakav putokaz.

3. Moskva ima najviše milijardera na svetu, ukupno 74. Interesantan podatak je da moskovski ekstra bogataši povremeno iznajmljuju sanitete Hitne pomoći kako bi izbegli ogromne saobraćajne gužve i brže stigli sa jednog kraja grada na drugi.

4. Rusija izlazi na 12 mora i 3 okeana, graniči se sa ukupno 18 država, prostire se u 11 vremenskih zona, a ruski jezik je jedan od 5 svetski najzastupljenijih jezika.

5. Pivo se sve do 2011. godine u Rusiji smatralo bezalkoholnim napitkom, kada je tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev stavio potpis na zakon po kojem je pivo alkoholno piće.

6. Jedan od najznačajnijih ruskih muzeja - Ermitaž, koji se nalazi u Sankt Peterburgu, predstavlja dom za 70 mačaka koje štite zdanje i postavke muzeja od miševa. Tradiciju je 1745. godine dekretom uspostavila carica Jelisaveta Petrovna, ćerka Petra Velikog, osnivača Sankt Peterburga.

7. Prosečan Rus konzumira 18 litara čistog alkohola godišnje, dok svetski stručnjaci procenjuju da je 9 litara alkohola izuzetno opasno po ljudski život. Nezvanični podaci govore da od preterane konzumacije alkohola, cigareta i droga u ovoj zemlji godišnje umre pola miliona ljudi.

8. Ruski olimpijski tim je na Olimpijskim igrama u Londonu 1908. godine, stigao sa 12 dana zakašnjenja, jer je tada još uvek bio u upotrebi Julijanski kalendar.

9. Moskva je najveći grad u Evropi sa populacijom od 10,5 miliona stanovnka. Smatra se da će do 2020. godine taj broj narasti do 16 miliona.

10. Selo Ojmjakon u Rusiji predstavlja najhladnije naseljeno mesto na planeti. U februaru 1933. godine u ovoj meteorološkoj stanici izmereno je −67,7 stepeni Celzijusovih.

11. Ruska državna biblioteka je najveća u Evropi i druga u svetu, odmah iza Kongresne bibioteke u SAD-u. Nalazi se u Moskvi i osnovana je 1862. godine.

12. Transsibirska železnica prostire se kroz celu teritoriju Rusije i smatra se najdužom železnicom na svetu. Njena dužina iznosi 9288 kilometara, povezuje 12 oblasti i 87 gradova, a za celokupno putovanje ovom trasom potrebno je 152 sata i 27 minuta.

13. Popularnu igricu "Tetris", kreirao je ruski programer Aleksej Pažitnov. Čuvena pesma u „Tetrisu“ je zapravo ruska tradicionalna pesma iz 19. veka koja se zove "Korobejniki".

14. Rusija ima najveće rezerve prirodnog gasa na svetu koje su ekvivalentne veličini 13,2 milijarde olimpijskih bazena! Pored toga, ova zemlja zauzima i prvo mesto po proizvodnji nafte.

15. U Rusiji je nezakonito voziti prljav automobil. Vozači neopranih automobila podležu novčanim kaznama ukoliko budu uhvaćeni u ovakvom prestupu, a naročito ukoliko su registarske tablice prašnjave ili blatnjave.

16. Udaljenost između Moskve i Čikaga je manja nego udaljenost između Čikaga i Rio de Ženeira.

17. Period čekanja dva voza u podzemnoj železnici u Moskvi je kraći nego bilo gde na svetu. U špicu se na sledeći voz čeka maksimalno 90 sekundi. Dnevno kroz moskovski metro procirkuliše i do devet miliona ljudi.

18. Svaki vladar iz dinastije Romanov svom je nasledniku ostavio veću državu od one koju je dobio za vreme svoje vladavine.

19. Najveći i najposećeniji Mekdonals na svetu nalazi se u Moskvi. Na dan otvaranja prvog Mekdonaldsa u Moskvi, 5000 ljudi formiralo je red preko Puškinovog trga već u 5 ujutro, te je tog dana posluženo preko 3000 gostiju.

20. U Rusiji živi čak 9 miliona više žena nego muškaraca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik