Saradnja s IPC u podršci razvoja klastera

Bez autora
Jan 25 2017

Nastavak podrške udruživanja privrednih subjekata u klastere sa državnog i lokalnog nivoa i stvaranje zajedničke ponude u cilju jačanja konkurentnosti biće prioritetni ciljevi kada je politika razvoja klastera u pitanju, zaključili su predstavnici Ministarstva ekonomije, UNDP-ja i Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis. U okviru aktivnosti politike razvoja klastera, Ministarstvo ekonomije ima kontinuiranu saradnju sa privrenim subjektima u cilju predstavljanja benefita udruživanja u klastere. U tom smislu, podrška je usmjerena kako na privredne subjekte kao potencijalne članove klastera, tako i na institucije koje su zainteresovane da podrže razvoj klastera, saopšteno je iz Ministarstva nakon sastanka održanog u Nikšiću.

Saradnja s IPC u podršci razvoja klasteraNastavak podrške udruživanja privrednih subjekata u klastere sa državnog i lokalnog nivoa i stvaranje zajedničke ponude u cilju jačanja konkurentnosti biće prioritetni ciljevi kada je politika razvoja klastera u pitanju, zaključili su predstavnici Ministarstva ekonomije, UNDP-ja i Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis.

„U okviru aktivnosti politike razvoja klastera, Ministarstvo ekonomije ima kontinuiranu saradnju sa privrenim subjektima u cilju predstavljanja benefita udruživanja u klastere. U tom smislu, podrška je usmjerena kako na privredne subjekte kao potencijalne članove klastera, tako i na institucije koje su zainteresovane da podrže razvoj klastera“, saopšteno je iz Ministarstva nakon sastanka održanog u Nikšiću.

Kroz sopstvene modele podrške, dodaje se, IPC Tehnopolis realizuje niz aktivnosti sa ciljem unapređenja lokalnog biznisa i upravo su klastere prepoznali kao jedan od dobrih mehanizama kojim se mogu ostvariti dobri rezultati.U skladu sa tim, IPC Tehnioplis za sada tehnički podržava Klaster agroturizma koji objedinjuje četiri subjekta iz ove djelatnosti, a u planu je proširenje klastera, kao i formiranje novog klastera u oblasti drvoprerade.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis Ratko Bataković istakao je značaj saradnje sa privrednim subjektima kao pokretačima razvoja, koji bi trebalo samostalno da prepoznaju svoj interes poslovanja u klasteru, što je zapravo pokretač daljeg rada.

„Kada govorimo o modelima podrđke koje IPC Tehnopolis pruža privrednim subjektima, konkretno u slučaju Klastera agroturizma, podršku smo pružili u vidu formiranja identiteta klastera, prezentacije, organizovali smo obuke, studijske posjete. Time su stvoreni dobri početni uslovi da klaster dalje funkcioniše, uz mentorstvo predstavnika Tehnopolisa“, kazao je Bataković.

Predstavnica Ministarstva keonomije Milena Jovetić istakla je zadovoljstvo zbog inicijative IPC Tehnopolis za uspostavljanje saradnje i programa podrške koje Centar nudi privrednicima.

„Svi klasteri koje Ministarstvo ekonomije za sada ima u svojoj evidenciji vertikalnog su tipa, što znači da objedinjuju privredne subjekte iz iste ili slične djelatnosti. S obzirom na to da su određeni pomaci u razvoju klastera postignuti u prethodnom periodu, dalja nastojanja odnosiće se upravo na povezivanje klastera sa istraživačkim institucijama u cilju jačanja njihovih kapaciteta i iskorišćavanja potencijala na najbolji način“, kazala je Jovetić.

Ona je, takođe, predstavila programe finansijske i tehničke podrške koje Ministarstvo realizuje u cilju razvoja klastera i istakla da Ministarstvo IPC Tehnopolis vidi kao ozbiljnog partnera.

Predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Dženana Šćekić, predstavila je aktivnosti tehničke podrške za klastere, kroz programe koje zajednički finansiraju i implementiraju Ministarstvo konomije i UNDP, a koji u kombinaciji sa programom državne pomoći za klastere predstavljaju dobru priliku za sve privredne subjekte koju su zaiteresovani da svoje poslovanje unaprijede kroz klaster.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik