Poslodavci očekuju rast zaposlenosti od oko četiri odsto

Bez autora
Jan 25 2017

U ovoj godini očekuje se rast zaposlenosti od oko četiri odsto u 3.775 preduzeća, koja su bila obuhvaćena anketom koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ). Kako je rečeno na predstavljanu rezultata "Anketa poslodavaca 2016/2017", u Privrednoj komori Srbije (PKS) očekuje se da će na kraju 2017. u tim preduzećima biti oko 325.000 zaposlenih, dok ih je na početku 2016. godine bilo 312.000.Direktor NSZ Zoran Martinović kazao je da je ova anketa sprovedena u novembru 2016. pokazala da će najveće kretanje zaposlenosti u 2017, biti kod malih preduzeća od 7,4 odsto, dok će kod srednji preduzeća to bitio 4,3 odsto, a kod malih svega jedan odsto.

Poslodavci očekuju rast zaposlenosti od oko četiri odstoU ovoj godini očekuje se rast zaposlenosti od oko četiri odsto u 3.775 preduzeća, koja su bila obuhvaćena anketom koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Kako je rečeno na predstavljanu rezultata "Anketa poslodavaca 2016/2017", u Privrednoj komori Srbije (PKS) očekuje se da će na kraju 2017. u tim preduzećima biti oko 325.000 zaposlenih, dok ih je na početku 2016. godine bilo 312.000.

Direktor NSZ Zoran Martinović kazao je da je ova anketa sprovedena u novembru 2016. pokazala da će najveće kretanje zaposlenosti u 2017, biti kod malih preduzeća od 7,4 odsto, dok će kod srednji preduzeća to bitio 4,3 odsto, a kod malih svega jedan odsto.

Najviše u južnoj i istočnoj Srbiji

Prema njegovim rečima, najveći rast zaposlenosti očekuje se u anketiranim preduzećima iz regiona Južne i Istočne Srbije od 5,4 odsto, zatim u Vojvodini od 4,5 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji od 3,5 odsto, dok se u Beogradskom regionu očekuje rast od 2,7 odsto.

Kada je reč o delatnostima preduzeća, očekuje se da u 2017. najveći rast zaposlenosti imaju preduzeća iz oblasti trgovine i popravke motornih vozila od 6,3 odsto, zatim prerađivačka industrija 5,3 odsto, građevinarstvo od 4,8 odsto, dok će pad zaposlenosti biti ostvarena u finansijskim delatnostima i delatnostima osiguranja od 3,2 odsto.

- Na osnovu istraživanja procenjuje se da će u preduzećima bruto stopa kreiranja poslova iznositi 9,9 odsto, dok bi bruto stopa gašenja poslova bila 4,8 odsto, što bi dovelo do pozitivne neto stope kretanja poslova od četiri odsto - kazao je Martinović.

On je naveo da je anketa pokazala da će najveća potreba poslodavca u ovoj godini biti za prenosivim znanjima i veštinama, odnosno za stručnjacima za razvoj softvera, vozačima teških teretnih vozila i kamiona, trgovačkim tehničarima, kao i trgovcima u maloprodaji i mašinskim inženjerima..

U pogledu stručnih znanja, kako je dodao, poslodavci su iskazali višestruko veću potrebu za tehničko tehnološkim znanjima, dok je u manjoj meri bil izražena potreba za društveno humanističkim znanjima.

Potrebneo je poznavati i IT tehnologije, imati razne vrste dozvola, poznavati jezike, a kada je reč o ličnim karaktereistikama, poslodavci traže od radnika da imaju sklonost ka radu sa stvarima, komunikativnost, tačnost i preciznost, ali i sklonost ka brzom tempu rada.

Martinović je istakao i da je ova anketa pokazala da su u 2016. bruto stope kreiranja i gašenja poslova bile 12,1 odsto, odnosno 9,8 odsto, a to je dovelo do blage poziivne neto stope kreiranja poslova od 2,3 odsto.

Najveći rast zaposlenosti u prošloj godini bio je kod anketiranih preduzeća iz regiona Južne i Istočne Srbije od 4,5 odsto i u regionu Vojvodine od 3,7 odsto, dok jre negativna stopa zabeležena u regionu Šumadije od 0,9 odsto.

Posmatrajući po sektorima, najveći rast zaposlenosti u 2016. je ostvaren oblastima trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva, od 3,9, 2,7 i 2,6 odsto.

Martinović je rekao i da je anketa pokazala da je u 2016. broj zaposlenih osoba sa invaliditetom povećan za 9,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu i da je najveći broj njih zaposlen u prerađivačkoj industriji (45,3 odsto), u malim preduzećima (45,9 odsto) iz regiona Vojvodine (35 odsto).

On je potsetio, da se Anketa poslodavaca sprovodi već šest godina i da je metodologija anketiranja definisana uy podršku međunarodnih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik