„Skyline Belgrade” menja izgled jednog dela Beograda

Bez autora
Jan 25 2017

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su danas prezentaciji projekta „Skyline Belgrade”, budućeg poslovno- stambenog kompleksa koji treba da se gradi na mestu bivšeg Saveznog MUP-a u Kneza Miloša. Gradonačelnik je istakao da ovaj projekat predstavlja simbol napretka i promene ponašanja u odnosu na prethodnu gradsku vlast, budući da je ta lokacija bila zapuštena skoro 20 godina. Nalazimo se na samo nekoliko meseci od početka realizacije projekta vrednog 200 miliona evra i koji treba da obuhvati 68.000 kvadratnih metara. Projekat takođe predstavlja i novi podsticaj razvoju naše građevinske industrije, kao i celokupne privrede i otvaranju novih radnih mesta, ukazao je Mali. On je istakao da se poslovna klima menja nabolje iz dana u dan, podsetiviši da je Grad Beograd 2015. godine izdao građevinskih dozvola za 415.000 kvadratnih metara, dok je tokom prošle godine taj broj dostigao 637.000 kvadratnih metara, kao i da se tendecija rasta od 50 odsto očekuje i tokom 2017.

„Skyline Belgrade” menja izgled jednog dela BeogradaGradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su danas prezentaciji projekta „Skyline Belgrade”, budućeg poslovno- stambenog kompleksa koji treba da se gradi na mestu bivšeg Saveznog MUP-a u Kneza Miloša. 

Gradonačelnik je istakao da ovaj projekat predstavlja simbol napretka i promene ponašanja u odnosu na prethodnu gradsku vlast, budući da je ta lokacija bila zapuštena skoro 20 godina. 

Nalazimo se na samo nekoliko meseci od početka realizacije projekta vrednog 200 miliona evra i koji treba da obuhvati 68.000 kvadratnih metara. Projekat takođe predstavlja i novi podsticaj razvoju naše građevinske industrije, kao i celokupne privrede i otvaranju novih radnih mesta, ukazao je Mali. 

On je istakao da se poslovna klima menja nabolje iz dana u dan, podsetiviši da je Grad Beograd 2015. godine izdao građevinskih dozvola za 415.000 kvadratnih metara, dok je tokom prošle godine taj broj dostigao 637.000 kvadratnih metara, kao i da se tendecija rasta od 50 odsto očekuje i tokom 2017. Takođe je ukazao da je prethodna gradska vlast u proseku na godišnjem novou usvajala 10 do 15 planova detaljne regulacije, dok je samo 2016. taj broj dostigao 67 planova. 

Gradonačelnik je dodao da se u ovako važnim projektima uvek konsultuju građani, podsetivši da je prvobitna ideja bila da se na mestu bivšeg saveznog MUP-a sagradi tržni centar. 

Uvažili smo mišljenje građana koji su nam sugerisali da bi tržni centar napravio ogromne gužve na takvoj lokaciji. Budući poslovno-stambeni kompleks će preko trga biti spojen sa postojećim parkom, koji se naslanja na petlju „Gazela” i koji će u potpunosti biti rekonstruisan novcem investitora. Takođe ove godine nas očekuje završetak projekta buduće rekonstrukcije Ulice kneza Miloša, kojom će se parking spustiti za jedan nivo ispod kolovoza, što će omogućiti saobraćaj sa po tri trake u oba smera i prostor sa drvoredima za pešake, najavio je Mali i dodao da će ta dva velika projekata u potpunosti izmeniti izgled ovog dela grada. 

Direktor projekta „Skyline Belgrade” Adir el Al istakao je da će se izgradnja obaviti u dve faze. 

Prva faza treba da se završi dve i po godine nakon početka, koji se očekuje u avgustu-septembru ove godine. Druga faza godinu do godinu i po dana nakon toga, istakao je Adir el Al i dodao da će taj projekat postati jedan od novih simbola srpske prestonice. 

Arhitekta projekta „Skyline Belgrade” Ami Mur precizirao je da će se budući projekat sastojati od tri kule, od kojih će dve biti stambene, visine od 17 i 22 sprata, dok će centralna kula biti poslovna i visoka 28 spratova. Kompleks će, kako je naveo, biti povezan trgom, koji će se naslanjati na postojeći park ka mostu „Gazela”. 

Prirodna padina biće iskorišćena za izgradnju amfiteatra i drugog sadražaja za razonodu građana. Takođe je u okviru kompleksa predviđen i parking prostor na pet nivoa ispod zemlje,  kao i maloprodajni prostor u prizemlju kula, stakao je Ami Mur, čija je kompanija vodeća u Izraelu i koja je učestvovala u realizaciji sličnih projekata širom sveta.  

Investitor projekta „AFI Europe” vodeća je kompanija za razvoj nekretnina i investicija u centralnoj i istočnoj Evropi. U Beogradu posluje od 2005. godine i do sada je bila angažovana na više projekata, među kojima je i „Airport City” na Novom Beogradu.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik