Mali biznis - podrška preduzetništvu i perspektive za razvoj

Bez autora
Jan 26 2017

Mala i srednja preduzeća su ključ i pokretač bržeg privrednog rasta, saglasni su učesnici panel diskusije „Mali biznis – podrška preduzetništvu i perspektive za razvoj", u organizaciji „Blica" i „Societe Generale" banke u Srbiji.Razmatrani su programi podrške za preduzetnike i startap preduzeća, kao i pitanja o unapređenju industrijskih zona i saradnje sa poslovnim inkubatorima. Preduzetništvu nedostaje podrška, ali i inicijativa, smatra Siniša Žarin, vlasnik Manuala, u čijim prostorijama je i održana panel diskusija.

Mali biznis - podrška preduzetništvu i perspektive za razvojMala i srednja preduzeća su ključ i pokretač bržeg privrednog rasta, saglasni su učesnici panel diskusije „Mali biznis – podrška preduzetništvu i perspektive za razvoj", u organizaciji „Blica" i „Societe Generale" banke u Srbiji. Razmatrani su programi podrške za preduzetnike i startap preduzeća, kao i pitanja o unapređenju industrijskih zona i saradnje sa poslovnim inkubatorima.

Preduzetništvu nedostaje podrška, ali i inicijativa, smatra Siniša Žarin, vlasnik Manuala, u čijim prostorijama je i održana panel diskusija.

"Preporučio bih malo više hrabrosti, entuzijazma i ludosti. To je sve u današnje vreme potrebno, da biste se bavili proizvodnjom i preduzetništvom", rekao je Siniša Žarin, vlasnik kompanije "Manual".

"Ako želimo da se razvijamo brže, a to je neophodno da bismo stigli bar zemlje u okruženju, poput Rumunije i Bugarske, mi moramo da imamo veće stope privrednog rasta. A to je nemoguće bez bržeg rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika", rekao je Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN.

Godina za nama proglašena je godinom preduzetništva, a najavljuje se i decenija preduzetništva koja počinje sa 2017-om.

"Zbog loše strukture industrije, nedovoljne orijentisanosti ka izvozu i supstitucije industrije našim proizvodima, upravo onaj prostor u kojem mi možemo da manevrišemo i da obezbedimo dodatni privredni rast jesu mala, mikro i porodična preduzeća", naglasio je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

"Mi smo na sastancima sa preduzetnicima u Privrednoj komori Srbije targetirali nekoliko ključnih problema koji se odnose na njihovo poslovanje. To su pre svega siva ekonomija, ukupni troškovi i parafiskalni nameti", rekla je Branislava Simanić, sekretar Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije.

Ključni problemi preduzetnika, kako kažu nadležni, trebalo bi da se reše kroz Strategiju za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti. Ona obuhvata period od 2015. do 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik