Gas još neće poskupeti

Bez autora
Jan 29 2017

Gas za domaćinstva i male potrošače u Srbiji za sada neće poskupeti, a nove cene ne treba da očekuju ni veliki potrošači koji ovaj energent kupuju od „Srbijagasa” po komercijalnim ugovorima i na slobodnom tržištu Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”.Eventualna promena cene odnosila bi se na potrošače iz javnog snabdevanja. Odnosno, na domaćinstva i male potrošače kojih nema mnogo u Srbiji – oko 250.000. „Srbijagas” je posao snabdevanja javnih snabdevača dobio na tenderu koje je sprovelo nadležno ministarstvo.

Gas još neće poskupetiGas za domaćinstva i male potrošače u Srbiji za sada neće poskupeti, a nove cene ne treba da očekuju ni veliki potrošači koji ovaj energent kupuju od „Srbijagasa” po komercijalnim ugovorima i na slobodnom tržištu, kaže za „Politiku”, Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”.

– Eventualna promena cene odnosila bi se na potrošače iz javnog snabdevanja. Odnosno, na domaćinstva i male potrošače kojih nema mnogo u Srbiji – oko 250.000. „Srbijagas” je posao snabdevanja javnih snabdevača dobio na tenderu koje je sprovelo nadležno ministarstvo. Po metodologiji i formuli za izračunavanje cene kubika, gas bi trebalo da poskupi za 14,02 odsto, ali se to za sada neće dogoditi – objašnjava Bajatović i dodaje da će kupci blagovremeno biti obavešteni ukoliko cena bude morala da se menja i to mesec dana ranije.

– Istovremeno, prema ugovoru koji „Srbijagas” ima s velikim potrošačima do promene cene plavog goriva doći će samo ukoliko nafta pređe cenu do 55 odsto za barel, što takođe za sada nije slučaj – ističe prvi čovek „Srbijagasa”.

Inače, gas za javne potrošače kod „Srbijagasa” sada košta 32,28 dinara po kubiku bez PDV, dok naknada po mestu isporuke košta 1.984,30 dinara.

Da bi gas mogao da poskupi za domaćinstva i male potrošače, potrebna je saglasnost Agencije za energetiku koja koristi metodologiju za obračun (uzima se u obzir cena nafte i gasa u poslednjih devet meseci, plus kurs dolara, transportni troškovi).

Agencija, kako je potvrđeno, do sada nije dobila zahtev ni od „Srbijagasa”, niti od distributera za povećanje cene gasa, a u Ministarstvu energetike, objašnjavaju da se cena gasa formira na osnovu formule.

Razmatranje mogućeg povećanja cene gasa može se očekivati tek u junu, odnosno tek pošto bude završena grejna sezona, tako da potrošači mogu biti mirni da će se ove zime ogrejati po starim, nižim cenama.

U Agenciji podsećaju da je gas za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje pojeftinio poslednji put 1. juna 2016. godine, u proseku za četiri odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto.

Ova promena je bila posledica pada deviznog kursa dolara koji se koristi kao valuta za uvoz prirodnog gasa. Inače, od juna 2015. godine gas je za javno snabdevanje pojeftinio šest puta, nakon čega je prosečna cena bila niža za više od 36 odsto.

Većina distributera je potvrdila našem listu da su dobili obaveštenje iz „Srbijagasa” da bi do eventualnog poskupljenja gasa za domaćinstva moglo da dođe za 14,02 odsto, ali samo pod uslovom da se pre toga dobije saglasnost AERS-a.

Iako niko nije zvanično hteo da komentariše zašto gas neće poskupeti, ako su se stekli uslovi da on po metodologiji treba da poskupi,  pogotovo što je „Srbijagas” malo-malo na tapetu „kao nagazna mina javnih finansija”, ostaje nada da sve ovo neće imati preveliki uticaj na bilanse ovog javnog preduzeća koji bi kasnije platili svi poreski obveznici.

Činjenica je da je „Srbijagas” u prethodnim ledenim danima obezbedio sigurno snabdevanje gasom, čak i one koji mu još uvek duguju za gas.

Termoelektrana Novi Sad, proizvodi struju i troši 800.000 kubika gasa, radila je sve vreme bez zastoja, kao i MSK čiji je iznos dospelog duga poslednjeg dana prošle godine bio veći od četiri milijarde dinara, a „Azotare” 2,6 milijardi dinara, a i njima je gas poslednjih dana redovno isporučivan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik