U Tursku najviše izvozili aluminijum

Bez autora
Jan 31 2017

Trgovinska razmjena između Crne Gore i Turske u 2016. godini iznosila je 67,5 miliona eura. Crna Gora je uvezla robu u vrijednosti od 63,2 miliona, dok je izvezla robu vrijednosti 4,3 miliona eura. Najviše je iz Crne Gore izvezeno aluminijuma, a primjetan je porast izvoza čelika i gvožđa, za tri puta više u odnosu na 2015. godinu. Crna Gora je prošle godine u Tursku najviše izvozila aluminijum i proizvode od aluminujuma. Ukupno je izvezeno ove robe u vrijednosti od 2,13 miliona eura. Ova vrsta robe za izvoz proizvodi se u Kombinatu aluminijuma Podgorica. Izvoz aluminijuma u 2016. godini u Tursku duplo je manji nego u 2015. godini. Osim aluminijuma, u Tursku su se najviše izvozili čelik i gvožđe.

U Tursku najviše izvozili aluminijumTrgovinska razmjena između Crne Gore i Turske u 2016. godini iznosila je 67,5 miliona eura. Crna Gora je uvezla robu u vrijednosti od 63,2 miliona, dok je izvezla robu vrijednosti 4,3 miliona eura.

Najviše je iz Crne Gore izvezeno aluminijuma, a primjetan je porast izvoza čelika i gvožđa, za tri puta više u odnosu na 2015. godinu.

Crna Gora je prošle godine u Tursku najviše izvozila aluminijum i proizvode od aluminujuma. Ukupno je izvezeno ove robe u vrijednosti od 2,13 miliona eura. Ova vrsta robe za izvoz proizvodi se u Kombinatu aluminijuma Podgorica. Izvoz aluminijuma u 2016. godini u Tursku duplo je manji nego u 2015. godini.

Osim aluminijuma, u Tursku su se najviše izvozili čelik i gvožđe. Agenciji Anadolija iz Monstata je saopštio da je izvezeno robe ove vrste vrijednosti od 1,74 miliona eura. Ovom broju treba dodati i 114 hiljada eura koje se odnose na izvezene proizvode od čelika i gvožđa.U odnosu na 2015. godinu, izvoz čelika i gvožđa povećan je za više od tri puta. U 2015. godini je izvezeno ove robe u vrijednosti od 509 hiljada eura. Rast izvoza čelika i gvožđa za Tursku bilježi se zahvaljujući radu Željezare Nikšić, čiji je vlasnik turska kompanija Toščelik.

Od ostalih vrsta roba, u 2016. godini u vrijednosti od 250 hiljada eura izvezeni su proizvodi od drveta i drveni ugalj. Crna Gora je u Tursku izvozila reaktore, kotlove, mašine i mehaničke uređaje u vrijednosti od 47 hiljada. Takođe, izvezeni su alati i djelovi od prostih metala u vrijednosti od 16.500 eura, dok su u vrijednosti od 9.000 izvezeni brodovi, čamci i ploveće konstrukcije.

Sirova, sitna i krupna koža izvezena je u vrijednosti od 4.300 eura, dok su staklo i proizvodi od stakla izvezeni u vrijednosti od 3.000 eura. Ostali proizvodi izvezeni u Tursku, vrijednosti su ispod 3.000 eura.Kada je u pitanju uvoz roba iz Turske, on je u odnosu na 2015. godinu povećan za 23,4 miliona eura. Najviše je uvezeno reaktora, kotlova, mašina i mehaničkih uređaja, ukupne vrijednosti 15 miliona eura. Uvezena je odjeća i tekstilni proizvodi ukupne vrijednosti 11 miliona eura.

Uvezeni su proizvodi od gvožđa i čelika u vrijednosti 6,2 miliona, električne mašine u vrijednosti 4,7 miliona, vozila u iznosu 4,4 miliona eura, kao i plastične mase i proizvodi od plastičnih masa u vrijednosti 2,2 miliona.

Iz Turske je u vrijednosti 1,8 miliona eura uvezen namještaj, posteljina i lapme, dok je uvezeno voće u vrijednosti od 1,5 miliona eura. Sapuni i preparati za pranje, kao i staklo i proizvodi od stakla uvezeni su u vrijednosti od po jedan milion eura. Ostatak roba uvezenih iz Turske ima pojedinačnu vrijednost manju od jednog miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik