Od danas elektronsko plaćanje obrade finansijskih izveštaja

Bez autora
Jan 31 2017

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je od danas omogućeno elektronsko plaćanje naknada za obradu finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre, kao i pristup Posebnom informacionom sistemu APR-a za sastavljanje i dostavljanje izveštaja za 2016. godinu.Brnabić je tim povodom posetila šalter salu Agencije za privredne registre (APR), i tom prilikom ocenila da će ovaj servis u budućnosti značajno olakšati proceduru i pojednostaviti rad privrede.

Od danas elektronsko plaćanje obrade finansijskih izveštajaMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je od danas omogućeno elektronsko plaćanje naknada za obradu finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre, kao i pristup Posebnom informacionom sistemu APR-a za sastavljanje i dostavljanje izveštaja za 2016. godinu.

Brnabić je tim povodom posetila šalter salu Agencije za privredne registre (APR), i tom prilikom ocenila da će ovaj servis u budućnosti značajno olakšati proceduru i pojednostaviti rad privrede.

Ona je istakla da resorno ministarstvo podržava sistem plaćanja platnim karticama za privredu, jer je to nešto na čemu će Vlada Srbije i sva nadležna ministarstva, pre svega finansija i državne uprave i lokalne samouprave, posebno raditi.

Ostalo nam je da sledimo primer APR-a i da preko portala eUprave uvedemo ovu uslugu plaćanja platnim karticama i za građane Srbije, koji su to zaslužili, rekla je Brnabić, naglasivši da su osnova za uvođenje elektronske uprave u Srbiji registri, a da je upravo u APR-u jedini registar koji Srbija ima.

Ona je najavila da će se u ovoj godini raditi na uvođenju još dva velika registra, pri čemu je već počeo rad na tome, a to su registar građana i registar adresnih podataka.

Direktor APR-a Zvonko Obradović naveo je da je prošle godine 157.000 kompanija i pravnih lica u Srbiji podnelo finansijske izveštaje elektronskim putem, uz upotrebu elektronskog potpisa, ali da ti izveštaji nisu mogli da se elektronski plate i da je bilo problema oko elektronskih potpisa.

Sada smo uspeli da uspostavimo sistem koji omogućava plaćanje svim oblicima platnih kartica. Važno za institucije je da ne moraju da napuste Upravu za trezor i ne moraju da otvaraju račun u banci, a provizija se plaća na identičan način kao i do sada, odnosno 50 dinara za iznose do 2.500 dinara, a dva odsto za iznose preko toga, rekao je Obradović.

On je naglasio da je ovim sistemom koji je od danas u upotrebi i proces finansijske kontrole rešen na automatizovan način i da sve to korisnicima treba da značajno olakša život.

Obradović je podsetio i na to da se finansijski izveštaji podnose u dva koraka, odnosno prvo statistički do 28. februara i oni su besplatni, a konačni izveštaju se plaćaju i podnose se do 30. juna.

Prema njegovim rečima, sada je pripremljena i aplikacija za elektronsko potpisivanje, jer je oko toga prošle godine bilo problema.

Ta aplikacija je, kako je dodao, potpuno besplatna, a urađena je po najnovijem standardu koji je usvojila Evropska komisija i omogućava primanje i evropskih sertifikata.

On je napomenuo da privredna društva, preduzetnici, ali i ostala pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja u APR-u od danas naknadu za uslugu obrade i objavljivanja finansijskih izveštaja mogu da plate preko interneta i e-plaćanje mogu da izvrše bilo kojom vrstom platne kartice.

Uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka koja je izabrana u postupku javne nabavke u maju 2016. godine, na osnovu kriterijuma najniže provizije i najkraćeg vremena za transakciju uplate.

Aplikaciji za e-plaćanje pristupa se preko internet stranice APR-a u registru finansijskih izveštaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik