Cijene stambenih kvadrata u RS miruju: Prijedor najpovoljniji, Trebinje papreno

Bez autora
Feb 02 2017

Najjeftiniji krov nad glavom trenutno se može obezbijediti u Prijedoru, dok će najviše novca za nekretninu morati da izdvoje oni koji žele da pazare u Trebinju. Oni koji odluče da stan kupe u gradu na Sani, moraće da izdvoje od 900 do 1.300 KM po kvadratu, dok u Trebinju neće moći da nađu jeftiniji kvadrat od 1.555 KM. Uprkos cijenama koje se nisu značajno promijenile u odnosu na prošlu godinu, u agencijama za prodaju nekretnina su nezadovoljni obimom posla i kažu da je kupaca sve manje. Vlasnik agencije za nekretnine "VHS trejd" iz Prijedora Leonard Samardžija kaže da je prošla godina, sve do septembra, bila izuzetno loša kada je riječ o prodaji nekretnina. Stanovi manje kvadrature su uvijek traženiji, a nije rijetkost da penzioneri prodaju velike stanove i kupuju manje kako bi uštedjeli na režijama, dodao je Samardžija.

Cijene stambenih kvadrata u RS miruju: Prijedor najpovoljniji, Trebinje paprenoNajjeftiniji krov nad glavom trenutno se može obezbijediti u Prijedoru, dok će najviše novca za nekretninu morati da izdvoje oni koji žele da pazare u Trebinju.

Oni koji odluče da stan kupe u gradu na Sani, moraće da izdvoje od 900 do 1.300 KM po kvadratu, dok u Trebinju neće moći da nađu jeftiniji kvadrat od 1.555 KM.

Uprkos cijenama koje se nisu značajno promijenile u odnosu na prošlu godinu, u agencijama za prodaju nekretnina su nezadovoljni obimom posla i kažu da je kupaca sve manje.

Vlasnik agencije za nekretnine "VHS trejd" iz Prijedora Leonard Samardžija kaže da je prošla godina, sve do septembra, bila izuzetno loša kada je riječ o prodaji nekretnina.

- Stanovi manje kvadrature su uvijek traženiji, a nije rijetkost da penzioneri prodaju velike stanove i kupuju manje kako bi uštedjeli na režijama - dodao je Samardžija.

Vlasnik trebinjske agencije "Tviko" Vaso Milić ističe da je cijena stanova nešto niža nego lani, ali da je od početka ove godine prodaja znatno slabija.

- Ponuda je veoma dobra, ali je potražnja opala. Najviše kupuju stanovnici RS, a ima i kupaca iz Dubrovnika, kojima su ove cijene veoma pristupačne - rekao je Milić i dodao da su najtraženiji stanovi do 50 kvadrata.

Prodaja ne cvjeta ni u najvećem gradu RS. Vlasnik banjalučke agencije "Euroagent" Senka Gatarić-Vasilić ističe da je od 2008. godine sve manje posla za prodavce nekretnina.

- Prodajemo polovne stanove, čija je cijena po kvadratu od 1.300 do 2.000 KM. Trenutno je veliko zatišje, nema kupaca - kazala je Gatarić-Vasilić.

U Agenciji za nekretnine "Fakom" u Banjaluci kažu da među zainteresovanim za kupovinu stanova ima i stanovnika Norveške i Kanade, koji su porijeklom sa ovih prostora.

- U zavisnosti od lokacije i cijene su različite. Tako za kvadrat u naselju Lazarevo treba izdvojiti oko 1.800 maraka, dok je cijena na lokacijama bližim centru oko 2.300 KM po kvadratu - rekli su u agenciji "Fakom".

U bijeljinskoj Agenciji za nekretnine "Alfa" kažu da na smanjenje potražnje utiče konkurencija, jer zgrade "niču" iz dana u dan, a u dobojskom preduzeću za građevinarstvo, trgovinu i usluge "Proda-Mont" takođe kažu da je prodaja opala u odnosu na prethodne dvije godine, a najviše se traže stanovi od 35 do 65 kvadrata.

Zemljište

Vlasnik agencije "Tviko" u Trebinju Vaso Milić kaže da raste interesovanje za kupovinu građevinskog zemljišta.

- Najskuplje parcele su u naselju Bregovi, gdje kvadrat košta 300 KM, dok su odnedavno zbog izgrađene infrastrukture na cijeni i placevi u naselju Hrupjela, gdje je za kvadrat potrebno izdvojiti 150 KM - rekao je Milić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik