Niču još dvije mini-elektrane u okolini Kotor Varoša

Bez autora
Feb 05 2017

Gradnja mini-hidroelektrana na području opštine Kotor Varoš jedan je od značajnih privrednih potencijala koji može da doprinese razvoju i zapošljavanju, a uskoro bi trebalo da počne gradnja mini-hidroelektrane "Duboka" na vodotoku Dubokog potoka. Firma "DSM Elektrus" iz Kotor Varoša podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrane "Duboka". Direktor i vlasnik "DSM Elektrusa" Sandra Pačavra rekla je da je gradnja mini-hidroelektrane "Duboka" u početnoj fazi i da za sada ne mogu iznositi detalje o tom projektu. Poznato je jedino da bi instalisana snaga mini-hidroelektrane "Duboka" trebalo da iznosi 249 kilovata. Firma "DSM Elektrus" planira da na području Kotor Varoša gradi i mini-hidroelektranu "Vigošta" na istoimenoj rijeci.

Niču još dvije mini-elektrane u okolini Kotor VarošaGradnja mini-hidroelektrana na području opštine Kotor Varoš jedan je od značajnih privrednih potencijala koji može da doprinese razvoju i zapošljavanju, a uskoro bi trebalo da počne gradnja mini-hidroelektrane "Duboka" na vodotoku Dubokog potoka.

Firma "DSM Elektrus" iz Kotor Varoša podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrane "Duboka". Direktor i vlasnik "DSM Elektrusa" Sandra Pačavra rekla je da je gradnja mini-hidroelektrane "Duboka" u početnoj fazi i da za sada ne mogu iznositi detalje o tom projektu. Poznato je jedino da bi instalisana snaga mini-hidroelektrane "Duboka" trebalo da iznosi 249 kilovata.

Firma "DSM Elektrus" planira da na području Kotor Varoša gradi i mini-hidroelektranu "Vigošta" na istoimenoj rijeci.

- Instalisana snaga ove hidroelektrane je 249 kilovata i njena gradnja je značajna za lokalnu zajednicu jer će doprinijeti razvoju ruralnog područja opštine. Značaj izgradnje ogleda se i u iskorišćavanju vodnih potencijala i razvoju infrastrukture seoskih područja, odnosno gradnji puteva i dalekovoda. Još ne znamo koju firmu ćemo angažovati za realizaciju ovog projekta i sve je još u fazi razmatranja. Tom projektu ćemo se aktivnije posvetiti nakon dobijanja građevinske dozvole - kazala je Pačavra.

U rad je 2013. godine puštena mini-hidroelektrana "Grabovačka rijeka" na Grabovačkom potoku instalisane snage 785 kilovata. Investitor je kotorvaroška firma "E-promet", a njen direktor Pero Radumilo kaže da su u gradnju uložili 1,8 miliona KM.

- Elektrana dobro radi, projekat se pokazao uspješnim i redovno uplaćujemo koncesionu naknadu - istakao je Radumilo.

Na području Kotor Varoša radi i mini-hidroelektrana "Divič" instalisane snage 2.283 kilovata koju je na izvoru Vrbanje podigla firma "Eling-inžinjering" iz Teslića.

Načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Kotor Varoš Predrag Tešić ističe da će pružiti maksimalnu podršku investitorima koji budu željeli da ulažu u mini-hidroelektrane.

- Investitori mogu računati i da ćemo im biti spona sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS i ministrom Petrom Đokićem. Ovu granu privrede vidimo kao značajnu razvojnu šansu, jer je predviđeno da na rijeci Vrbanji bude podignuto 17 mini-hidroelektrana - rekao je Tešić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik