Nastavak rada na daljem unapređenju uslova poslovanja u Srbiji

Bez autora
Feb 05 2017

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da bi Srbija za dve godine mogla još više da popravi svoj položaj na „Duing biznis listi“ i da sa 47. mesta uđe među 20 najuspešnijih država sveta po uslovima poslovanja.U saopštenju se navodi da je taj cilj zacrtan u Programu za unapređenje pozicije Srbije na ovoj prestižnoj listi Svetske banke, koji je Vlada Srbije usvojila zajedno sa Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu.

Nastavak rada na daljem unapređenju uslova poslovanja u SrbijiMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da bi Srbija za dve godine mogla još više da popravi svoj položaj na „Duing biznis listi“ i da sa 47. mesta uđe među 20 najuspešnijih država sveta po uslovima poslovanja.

U saopštenju se navodi da je taj cilj zacrtan u Programu za unapređenje pozicije Srbije na ovoj prestižnoj listi Svetske banke, koji je Vlada Srbije usvojila zajedno sa Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je tim povodom da je Srbija postigla mnogo po pitanju poboljšanja uslova poslovanja.

Ona je precizirala da je naša zemlja ove godine ušla u prvih 10 zemalja sveta po sprovedenim reformama, i dodala da je u planu da se zakonom o „e-poslovanju“ privrednicima još više olakša poslovanje.

Usluge državi moći će da plaćaju elektronski, a umesto na šalterima dokumenta će moći da se predaju i arhiviraju u elektronskom obliku, navela je Mihajlović.

Ona je, govoreći o elektronskim dozvolama, istakla da one treba da postanu model načina rada administracije, jer obezbeđuju transparentnost, efikasnost i odgovornost javne uprave, za šta Svetska banka daje najviše ocene.

Mihajlović je naglasila i da bi uskoro mogle da budu usvojene izmene Zakona o državnom premeru i katastru, koje bi omogućile da upis imovine ne traje duže od nekoliko dana.

Prvi od tri prioriteta u ovoj godini biće reforma katastra i skraćenje procedura i vremena za upis prava svojine sa 21 na 5 dana.

Drugi prioritet se odnosi na ubrzavanje postupka od podnošenja zahteva za lokacijske uslove do uknjižbe, kako bi sa sadašnjih 156 dana postupak bio završen za 100 dana. I treći – uvođenje elektronskog osnivanja firme u Agenciji za privredne registre.

Programom su predviđene i mere za smanjenje troškova poslovanja, kao što su ukidanje pečata, snižavanje takse za upis prava svojine u katastru za 40 odsto, smanjenje troškova naplate potraživanja za četvrtinu, naplata takse za upotrebnu dozvolu prema stvarnim troškovima za izdavanje i ukidanje naknade za zaštitu životne sredine po kvadratu poslovnog prostora.

Pomak u poslovanju privrede doneće i uspostavljanje elektronskog sistema za prijavu poreza na imovinu za firme koje vode poslovne knjige, sistema elektronskog carinjenja, kao i automatizacija povraćaja PDV-a, koji će biti skraćen sa 8 na 6 nedelja.

Predloženo je da tokom 2017. godine bude pripremljen model za smanjenje poreza i doprinosa na zarade, skraćeni rokovi za stečajni postupak, ukidanje firmarine i njeno integrisanje u porez na imovinu i olakšano dobijanje priključka na električnu mrežu.

Ovaj program pripremila je ministarska Radna grupa za unapređenje pozicije Srbije na listi Svetske banke.

Na programu su radili i NALED, USAID, Projekat za bolje uslove poslovanja i Republički sekretarijat za javne politike, koji su kao stručna podrška sprovodili istraživanja u oblastima koje posmatra metodologija Svetske banke.

Čitav proces ima i veliku podršku Fonda za dobro upravljanje Ambasade Velike Britanije, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik