50 kvadrata u Beogradu kao 400 u Kuli

Bez autora
Feb 05 2017

Da li je ovo idealno vreme za kupovinu nekretnine, kako tvrde stručnjaci? Bankari ističu da su pale cene kredita, a agencije da kvadrati nikad nisu bili povoljniji. Međutim, da li je nešto skupo ne zavisi samo od količine novca u džepu potencijalnog kupca, već i od lokacije. Stan od 50 kvadrata u centru Beograda, na Starom gradu, u proseku košta oko 84.500 evra, a za tu sumu se mogu pazariti skoro četiri nekretnine od po sto kvadrata u Kuli. Tamo je kvadrat oko 220 evra, pa ispada da se može kupiti čak sedam kvadrata za jedan u centru prestonice. Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u opštinama i gradovima u Srbiji, najmanje košta kvadratni metar u Bačkom Petrovcu, svega 117 evra. Deluje da je povoljno kupiti nekretninu i u Bečeju, jer je kvadrat 212 evra, u Topoli 223, u Priboju 311, Šidu 313, Žablju 232 evra, a u Boru 335 evra. Toliko ih plaćaju kupci koji uzimaju stambene kredite osigurane u NKOSK.

50 kvadrata u Beogradu kao 400 u KuliDa li je ovo idealno vreme za kupovinu nekretnine, kako tvrde stručnjaci? Bankari ističu da su pale cene kredita, a agencije da kvadrati nikad nisu bili povoljniji. Međutim, da li je nešto skupo ne zavisi samo od količine novca u džepu potencijalnog kupca, već i od lokacije.

Stan od 50 kvadrata u centru Beograda, na Starom gradu, u proseku košta oko 84.500 evra, a za tu sumu se mogu pazariti skoro četiri nekretnine od po sto kvadrata u Kuli. Tamo je kvadrat oko 220 evra, pa ispada da se može kupiti čak sedam kvadrata za jedan u centru prestonice.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u opštinama i gradovima u Srbiji, najmanje košta kvadratni metar u Bačkom Petrovcu, svega 117 evra. Deluje da je povoljno kupiti nekretninu i u Bečeju, jer je kvadrat 212 evra, u Topoli 223, u Priboju 311, Šidu 313, Žablju 232 evra, a u Boru 335 evra. Toliko ih plaćaju kupci koji uzimaju stambene kredite osigurane u NKOSK.

Najjeftiniji kvadrat u centralnim beogradskim opštinama je u Rakovici, 922 evra, dok je u prigradskim opštinama najpovoljnije skućiti se u Barajevu, gde je kvadrat upola jeftiniji i košta oko 500 evra. Osim u prestonici, u svim ostalim gradovima i opštinama kvadrat je daleko ispod 1.000 evra. Jedini izuzetak je Čajetina, u kojoj je, zbog Zlatibora, kvadratni metar prošle godine bio "težak" 1.302 evra. Tako prosečna nekretnina na ovoj srpskoj planini košta više nego na Novom Beogradu.

Kaća Lazarević, iz istoimene agencije za nekretnine, smatra da je sada idealno vreme za kupovinu stana, jer, kaže, banke daju povoljne kredite sa niskim kamatama, a i stanovi su znatno jeftiniji zbog ekonomske krize.

- Osim u velikim gradovima u Srbiji, svi drugi manji gradovi imaju vrlo niske cene kvadrata, jer je i kupovna moć u njima vrlo slaba - objašnjava Lazarevićeva.

- Cena kvadrata je u poslednjih pet godina niža od 20 do 30 odsto, što zavisi od lokacije, kvaliteta gradnje i strukture stana. Neki imaju stabilnu cenu već godinama, dok je određen broj stanova koji su sagrađeni pre 30 ili 40 godina niži za po 30 odsto. Cene kvadrata su već godinu dana stabilne i samo u nekim slučajevima hitne prodaje ili prodaje stana iz nasleđa, ili zbog razvoda, dešava se da cene budu niže nego tržišne. Ne postoji nijedan razlog da bi cene otišle nagore.

Bankari ističu da su kamatne stope na stambene zajmove znatno niže u odnosu na pre nekoliko godina.

- Na to je uticao pad promenljivog dela kamatne stope - euribora, ali i smanjenje fiksne marže banaka - kaže za "Novosti" Vlastimir Vuković, član izvršnog odbora NLB banke.

- I cene nepokretnosti su u proteklom periodu značajno snižene.

Vuković ističe da je prošle godine zabeležen rast od oko 20 odsto u prometu nepokretnosti u poređenju sa 2015. godinom. Posledično, uvećano je i interesovanje građana za stambene zajmove.

- Ako analiziramo period od nekih desetak godina, nikada nije bio bolji trenutak za kupovinu nekretnine - ističe Vuković.

Prema njegovim rečima, klijenti NLB banke najviše su zaintersovani za kupovinu stanova od 40 do 60 kvadrata.

- Geografski, najveće interesovanje je u Beogradu - ističe naš sagovornik.

- Cena kvadrata u glavnom gradu varira, a u proseku je oko 1.300 evra. Deo klijenata se opredeljuje za novogradnju, zbog mogućnosti povraćaja PDV-a. Što se Beograda tiče, Mirijevo je posebno popularno, jer je blizu centra grada, a kvadrat u novoj gradnji može se kupiti i za manje od 1.000 evra.

U Kredi agrikol banci ističu da su najtraženiji stambeni krediti sa promenljivom kamatnom stopom od 2,66 odsto plus šestomesečni euribor.

Prosečan stambeni kredit za koji se opredeljuju klijenti Kredi agrikol banke je u iznosu od oko 31.500 evra i sa rokom otplate od 22 godine.

U Rajfajzen banci ističu da u ponudi imaju i dinarski stambeni kredit, sa kamatnom stopom od 1,4 odsto plus šestomesečni belibor, a trenuno je stopa na ove kredite na nivou od 5,08 odsto. Unikredit banka je tokom tri meseca prošle godine dodatno snizila kamatnu stopu u toku prvih 15 meseci otplate. Za to vreme odobrili su gotovo isti broj kredita kao ranije tokom devet meseci.

Može i bez učešća

Iznos neophodnog učešća kod stambenih kredita je 20 odsto u slučaju da se hipoteka uspostavlja na nekretnini koja se kupuje - ističu u Unikredit banci.

- Ukoliko je predmet hipoteke neka druga nepokretnost, učešće nije neophodno i iznos kredita može da dosegne do 70 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti koja se stavlja pod hipoteku.

Inače, kamatna stopa u ovoj banci je tri odsto plus šestomesečni euribor, što je trenutno na nivou od 2,871 odsto godišnje.

Rata banci umesto stanodavcu

Najveće interesovanje za kupovinu stanova na kredit vlada u univerzitetskim centrima, gde se klijenti neretko odlučuju za kupovinu druge ili treće nekretnine budući da sada plaćanje mesečne rate kredita može biti povoljnije nego plaćanje zakupa u nekim gradovima, a na kraju stan ostaje u vlasništvu - kažu u Kredi agrikol banci.

I u Rajfajzen banci navode da je najveća potražnja za stambenim kreditima u Beogradu i drugim većim gradskim centrima - Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu.

Statistika kredita

Podaci o cenama nekretnina po regionima i opštinama u Srbiji zasnovani su na odobrenim stambenim zajmovima, koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita - NKOSK. - U pitanju su podaci o ostvarenim cenama, a ne o cenama oglašenim od strane agencija za promet nepokretnosti - ističu u NKOSK.

- Van naših mogućnosti ostaju podaci o nepokretnostima koje su finansirane gotovinom ili neosiguranim kreditima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik