Zabrana zapošljavanja bez konkursa u državnom sektoru

Bez autora
Feb 06 2017

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog teksta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojim je zabranjeno zapošljavanje bez konkursa u državnim institucijama, agencijama i preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom.Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je Vlada FBiH usvojila prijedlog nakon konsultacija sa socijalnim partnerima i ekspertima iz raznih oblasti. On je kazao da je izmjenama precizirano da će za svako radno mjesto u državnom sektoru biti raspisan javni oglas te da je prestanak radnog odnosa usklađen sa Zakonom o PIO-u što je stvar tehničke prirode.

Zabrana zapošljavanja bez konkursa u državnom sektoruVlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog teksta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojim je zabranjeno zapošljavanje bez konkursa u državnim institucijama, agencijama i preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je Vlada FBiH usvojila prijedlog nakon konsultacija sa socijalnim partnerima i ekspertima iz raznih oblasti.

On je kazao da je izmjenama precizirano da će za svako radno mjesto u državnom sektoru biti raspisan javni oglas te da je prestanak radnog odnosa usklađen sa Zakonom o PIO-u što je stvar tehničke prirode.

Predviđeno je i da Vlada FBiH propisuje najnižu plaću u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem. Također radnicima je omogućeno da ukoliko ne postignu dogovor sa poslodavcem, a smatraju da su im povrijeđena određena prava, da zaštitu traže sudskim putem.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da ga se posebno dotiče amandman kojim je onemogućeno zapošljavanje bez konkursa. On je pojasnio da se amandman odnosi na sva pravna lica koja vrše javna ovlaštenja što znači da će sve institucije i državna preduzeća morati raspisivati konkurse za svako radno mjesto što će doprinijeti transparentnosti.

Novalić je prokomentarisao i jučerašnje ne usvajanje Zakona o PIO-u u Domu naroda Parlamenta FBiH kazavši da je time otežano njegovo ranije dato obećanje penzionerima, ali da će se i dalje boriti za njihova prava.

"Shvatite me, ja i moj tim proveli smo stotine sati na ovom možda najvažnijem zakonu u mandatu. Nadao sam se da će delegati to prepoznati, ali to je izostalo. Nadao sam se da politikanstvo neće bit usmjereno i na ovu najranjiviju kategoriju", rekao je Novalić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik