Ujedinjeni za bolji i bezbedniji internet

Bez autora
Feb 07 2017

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, Tatjana Matić, najavila je da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom 27. februara.Na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Matić je istakla da će u radu centra kojim će koordinirati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, učestvovati i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, kao i Republičko javno tužilaštvo.

Ujedinjeni za bolji i bezbedniji interneDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, Tatjana Matić, najavila je da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom 27. februara.

Na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Matić je istakla da će u radu centra kojim će koordinirati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, učestvovati i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, kao i Republičko javno tužilaštvo.

Državni sekretar je istakla i značaj saradnje sa civilnim sektorom, podsetivši da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za ovu godinu podržalo 71 projekat za razvoj informacionog društva, od toga 20 na temu bezbednost dece na internetu.

Programi koje ove organizacije sprovode i podaci do kojih dolaze su nama izuzetno dragoceni. Ovih dana su dve organizacije i medijski predstavile svoje projekte, Fondacija „Tijana Jurić“ i Centar za unapređenje kulture života i rada – ŽIR“, gde smo mogli da čujemo i da je svaki treći osnovac žrtva elektronskog nasilja, da je svaka četvrta devojčica spremna da se vidi sa osobom koju je upoznala preko interneta, kao i da je samo 12 odsto srednjoškolaca upoznato sa rizicima korišćenja interneta, upozorila je Tatjana Matić.

Ovi zabrinjavajući podaci za nas predstavljaju dodatni razlog da nastavimo sa zajedničkim naporima za poboljšanje bezbednosti i zaštite dece na internetu, uz razvoj njihove digitalne pismenosti. Nije dovoljno da imaju informatiku u školama, već i da nastavni program iz tog predmeta bude u skladu sa potrebama savremenog vremena, zaključila je državni sekretar.

Na svečanom otvaranju konferencije govorile su i Snežana Marković, savetnica za informaciono komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog centra Beograd.

Konferencija povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta, 7. februara, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, uz saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, okupila je predstavnike državne uprave koji su uključeni u pokretanje Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, kao i nevladine organizacije čiji su projekti odobreni na Javnom konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za dodelu sredstava za programe za razvoj informacionog društva.

Učesnici su predstavili programe i aktivnosti za poboljšanje bezbednosti dece na internetu i razvoj digitalne pismenosti, u skladu sa ovogodišnjom porukom za Dan bezbednog interneta – „Budite promena: ujedinite se za bolji internet“, a predstavljena je i medijska kampanja za bezbednost dece na internetu.

Ovom prilikom održana su tri panela na teme: „Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu – institucionalna platforma za podizanje nivoa zaštite i bezbednosti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija“, „Edukativno i preventivno delovanje u oblasti zaštite i bezbednosti dece na internetu kroz video format kao sredstvo domašaja velikog broja dece, roditelja i nastavnika: Građanske inicijative i medijske akcije“, i „Neposredna edukacija i podizanje digitalnih kompetencija za jačanje digitalne bezbednosne kulture i aktivnog i kreativnog korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija: Građanske inicijative i umrežavanja“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik