Postoji li potreba za posrednicima do sredstava iz fondova EU?

Bez autora
Feb 07 2017

Krediti i bespovratna sredstva evropskih fondova primamljivi su srpskim privrednicima, ali i onima koji svoju šansu vide u posredovanju pri konkurisanju za taj novac. Telefonski pozivi firmama, a potom fakture za plaćanje usluga obaveštavanja o konkursima i opomene zbog njihovog neplaćanja, otvaraju pitanja da li je ugovorna obaveza moguća i na osnovu telefonskog razgovora i ima li potrebe za takvim posrednicima?U septembru faktura, u januaru poslednja opomena jednoj Poliklinici u Somboru. U drugom slučaju, zbog stalnih poziva i mejlova, vlasnik turističke agencije pokušao je da zaštiti svoju i druge firme, od one koja im nudi informacije o tenderima evropskih fondova za novčanu naknadu od oko 16.000 dinara godišnje.

Postoji li potreba za posrednicima do sredstava iz fondova EU?Krediti i bespovratna sredstva evropskih fondova primamljivi su srpskim privrednicima, ali i onima koji svoju šansu vide u posredovanju pri konkurisanju za taj novac. Telefonski pozivi firmama, a potom fakture za plaćanje usluga obaveštavanja o konkursima i opomene zbog njihovog neplaćanja, otvaraju pitanja da li je ugovorna obaveza moguća i na osnovu telefonskog razgovora i ima li potrebe za takvim posrednicima?

U septembru faktura, u januaru poslednja opomena jednoj Poliklinici u Somboru. U drugom slučaju, zbog stalnih poziva i mejlova, vlasnik turističke agencije pokušao je da zaštiti svoju i druge firme, od one koja im nudi informacije o tenderima evropskih fondova za novčanu naknadu od oko 16.000 dinara godišnje.

"Mi smo stavili na sajt obaveštenje ljudima da se paze u kontaktu sa firmom ali u roku od sedam dana nama je stiglo od njihovog advokata predutuženje ako to ne skinemo da će nas tužiti", kaže direktor "Mitos travela" Uroš Đukić.

U oba slučaja reč je firmi "EUPR- tenderi". Umesto sagovornika, RTS je imao prepisku sa njenim vlasnikom, koji tvrdi da se pre slanja fakture dva puta telefonom razgovara sa klijentom.

"Deo naše ponude uključuje i da, po ispostavljenoj fakturi, klijentu ostavimo dodatni rok, u kome ima mogućnost da, bez ikakvih troškova, odustane od ugovora. Ukoliko klijent to ne učini u datom roku, obavezan je da plati dug iz fakture. U slučaju da po isteku tog roka klijent ne plati dug iz fakture, proporcionalno troškovima i našem cenovniku, umanjujemo dug", navodi se u saopštenju "EUPR- tenderi".

Dragor Hiber, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže da to nije opcija, ako je to deo ponude, i da onda nema obavezu ponuđeni da odgovara, i da njegovo ćutanje ne znači pristanak.

Nije sporno da ugovorna obaveza može da nastane i usmeno, kaže profesor prava, ali je neophodno da postoji puno razumevanje i volja obe strane.

Veliki broj privrednika potražio je zaštitu nadležnog ministarstva.

"Tako da smo preduzeli mere sa nadležnim organima da ispitamo o čemu se radi i izaći ćemo sa saopštenjem, ali preliminarno ja bih skrenula pažnju svim preduzetnicima da budu obazrivi", kaže Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede.

U sedištu Evropske delegacije u Srbiji kažu da nema potrebe za posrednicima.

"Evropskim fondovima se pristupa direktno preko konkursa ili tendera koji se objavljuje na sajtu delegacije ukoliko je to nešto što se odnosi na Srbiju, a za ceo svet uključujući i Srbiju na sajt Evropske komisije u Briselu", kaže Aleksandar Đorđević iz Delegacija EU u Beogradu.

Obradović Jovanović kaže ukoliko su potrebni saveti odnosno podrška za izradu projektno-tehničke dokumentacije, poziva preduzetnike da se obrate regionalnim Razvojnim agencijama i privrednim komorama.

Posrednička firma nije jedina na koju se privrednici žale.

Zanimljivo je da je vlasnik već pomenutog "EUPR-tendera", po zanimanju frizer iz Slovenije. Da li je po sredi jednostavno "šišanje" naših privredinika ili dobar poslovni potez na obostranu korist?  U svakom slučaju prema poslednjem finasijskom izveštaju, godišnji prihod te firme bio je 92 miliona dinara.

Otkrili su nam i da onome ko ne želi, ni posle svih opomena, da im plati, dug ne naplaćuju prinudno. Kažu, ne zbog toga što nemaju zakonski osnov, već zbog troškova i želje da zadrže dobar odnos sa klijentom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik