Do kada morate da platite prvu ratu poreza

Bez autora
Feb 07 2017

Sledećeg petka, 17. februara, ističe rok za uplatu prve rate poreza na imovinu u ovoj godini. Iako ova obaveza, po zakonu, mora da se plati do 15. februara, rokovi su pomereni na 17. zbog praznovanja Dana državnosti. Na uplatnicama, kao i uvek za prvu ratu, treba da se upiše iznos jednak poslednjoj uplati sa lanjskog rešenja.Porez na imovinu prihod je opština i gradova, pa i rešenja na kućne adrese stižu u različito doba, već u zavisnosti od brzine i ažurnosti lokalnih uprava prihoda. Iako je ovo namet čija se prva rata državi plaća unapred, dešava se da prođe i majski rok za drugu ratu, a da zvaničan papir sa razrezanim iznosom još nije stigao.

Do kada morate da platite prvu ratu porezaSledećeg petka, 17. februara, ističe rok za uplatu prve rate poreza na imovinu u ovoj godini. Iako ova obaveza, po zakonu, mora da se plati do 15. februara, rokovi su pomereni na 17. zbog praznovanja Dana državnosti. Na uplatnicama, kao i uvek za prvu ratu, treba da se upiše iznos jednak poslednjoj uplati sa lanjskog rešenja.

Porez na imovinu prihod je opština i gradova, pa i rešenja na kućne adrese stižu u različito doba, već u zavisnosti od brzine i ažurnosti lokalnih uprava prihoda. Iako je ovo namet čija se prva rata državi plaća unapred, dešava se da prođe i majski rok za drugu ratu, a da zvaničan papir sa razrezanim iznosom još nije stigao.

Kakva će biti računica opštinskih vlasti tek ćemo videti. Neke su, poput Grada Beograda, već najavile koliki rast poreza mogu da očekuju građani na novim rešenjima.

- Porez na imovinu za 2017. godinu za obveznika koji ne vodi poslovne knjige, za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, može biti utvrđen u iznosu koji je do dva odsto uvećan u odnosu na pripadajuću poresku obavezu tog obveznika za 2016. godinu - stoji u Odluci o visini stope poreza na imovinu Uprave javnih prihoda Grada Beograda.

Kašnjenje u plaćanju kvartalnih iznosa poreza na imovinu u roku, povlači sigurnu zateznu kamatu, ali i moguću kaznu od 5.000 dinara po svakoj zakasneloj rati. Ranije je ova kazna išla i do 50.000 dinara, ali među građanima nije bilo onih kojima je naplaćena za kašnjenje u namirivanju rata.

Ukoliko se dogodi, što je čest slučaj, da je novim rešenjem razrezan veći porez nego što je plaćena rata po starom obračunu, razlika mora da se uplati u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja.

Kvartalno

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Tako rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru (pomereno na 17. zbog Dana državnosti), maju, avgustu i novembru. Ukoliko 15. u mesecu "padne" na praznik ili vikend, rok se pomera na sledeći radni dan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik