Siva ekonomija problem preduzetnika

Bez autora
Feb 08 2017

Siva ekonomija, nedostatak adekvatne radne snage i neefikasna administracija su najčešći problemi sa kojima se suočavaju ulcinjski preduzetnici, koji su na okruglom stolu u okviru kampanje Bez barijera posebno ukazali da inspekcija kontroliše samo registrovana preduzeća. Ulcinj je u utorak bio domaćin drugog po redu okruglog stola u okviru ovogodišnje kampanje "Bez barijera. Da posao ne stoji", koji je okupio brojne privrednike koji posluju na teritoriji te Opštine. Privrednici su pokrenuli diskusiju o najčešćim preprekama sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju i predlagali rješenja za njihovo uklanjanje. Cilj okruglih stolova u okviru kampanje je da se kroz dijalog sa privrednicima nađu novi načini za dalje unaprijeđenje kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga, kao i stvaranja boljeg i stimulativnijeg poslovnog ambijenta, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Siva ekonomija problem preduzetnikaSiva ekonomija, nedostatak adekvatne radne snage i neefikasna administracija su najčešći problemi sa kojima se suočavaju ulcinjski preduzetnici, koji su na okruglom stolu u okviru kampanje Bez barijera posebno ukazali da inspekcija kontroliše samo registrovana preduzeća.

Ulcinj je u utorak bio domaćin drugog po redu okruglog stola u okviru ovogodišnje kampanje "Bez barijera. Da posao ne stoji", koji je okupio brojne privrednike koji posluju na teritoriji te Opštine.

"Privrednici su pokrenuli diskusiju o najčešćim preprekama sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju i predlagali rješenja za njihovo uklanjanje. Cilj okruglih stolova u okviru kampanje je da se kroz dijalog sa privrednicima nađu novi načini za dalje unaprijeđenje kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga, kao i stvaranja boljeg i stimulativnijeg poslovnog ambijenta", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu, kazao je da su privrednici ti koji generišu ekonomski razvoj Opštine i od kojih zavisi kvalitet života zajednice.

"Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća su motor razvoja društva, zato smo vas zvali da vas saslušamo koje su to biznis barijere koje otežavaju vaš posao i da pokušamo sa svih nivoa da utičemo na njihovu eliminaciju", rekao je Cungu.

On je dodao da Opština Ulcinj usko sarađuje sa dva glavna udruženja privrednika grada, Ulcinj Biznis Ascocijacija (UBA) i Biznis Klub Ana e Malit (BKA), koje vode ugledni i dokazani privrednici, i da je Opština spremna da, ukoliko je potrebno, i pojedinačno razgovara sa svakim privrednikom u cilju rješenja njihovog problema.

Stalni predstavnik Programa razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) i stalni koordinator Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona McCluney, rekla je da je zahvalna što je Opština Ulcinj pokazala spremnost da bude domaćin tog događaja i na taj način pokrene dijalog sa građanima i privrednicima ounapređenju poslovnog ambijenta.

Ona je podsjetila da su na osnovu izvještaja o barijerama prijavljenim tokom prve faze kampanje, ključne nadležne institucije, odnosno Poreska i Uprava za inspekcijske poslove i Investiciono-razvojni fond (IRF) već preduzele konkretne korake u pogledu sprovođenja preporuka.

"Ključne promjene na putu ka EU dešavaju se upravo na lokalnom nivou i tu je najvidiljivije kako zemlja napreduje u postizanjuodrživog i inkluzivnog razvoja. Zato još jednom pozivam sve predstavnike biznisa da iskoriste priliku da unaprijede poslovni ambijent tako što će putem onlajn platforme www.bezbarijera.me prijaviti prepreke sa kojima se suočavaju", navela je McCluney.

Ona je kazala da je raduje što vidi da je građanski aktivizam u Crnoj Gori u konstantnom porastu, kao i da će nastaviti da u partnerstvu sa građanima i biznisima stvaraju administraciju koja odgovara njihovim potrebama.

Zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Podgorici, Gavin Vessey, saopštio je da se nada da će kampanja za uklanjanje barijera u poslovanju biti podjednako uspješna u Crnoj Gori, kao što je u Velikoj Britaniji, i ohrabrio privrednike da o barijerama diskutuju sa prestavnicima javne uprave.

Načelnik Direkcije za analizu uticaja propisa u Ministarstvu finansija, Ivan Radulović, objasnio je da se na teritoriji Crne Gore od jedne do druge lokalne samouprave procedure značajno razlikuju, čak i za iste administrativne postupke.

"Uvjeren sam da privrednici koji djeluju na teritoriji tih opština imaju bolji uvid u same procedure i regulativu, zato u direktnoj komunikaciji sa privrednicima želimo da zajednički identifikujemo probleme i iznalazimo najbolja rješenja", rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, u cilju modernizacije administrativnih usluga kroz uvođenje elektronskih servisa, kao i efikasnijeg djelovanja javnog sektora, realizovanje poslovnih aktivnosti biće lakše za sve učesnike u biznis okruženju.

Događaj je organizovan u okviru druge faze kampanje "Bez barijera. Da posao ne stoji" kao dio projekta Jačanje kapaciteta za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, koji UNDP sprovodi u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz finansijsku podršku ambasade Velike Britanije u Podgorici. Prvi okrugli sto održan je u Tivtu, a nakon Ulcinja slijediće događaji u Nikšiću, Pljevljima i Beranama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik