Porast izvoza i stranih investicija vitalan interes Srbije

Bez autora
Feb 08 2017

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i konsultant Svetske banke Vilijam Isaks razgovarali su danas o podršci ove finansijske institucije Vladi Srbije u sprovođenju njenog programa i definisanih prioritetnih ciljeva. Dačić je izrazio zahvalnost Svetskoj banci na tome što se uključila i podržala napore Vlade da formuliše i usvoji Akcioni plan za sprovođenje Programa Vlade, na principu takozvanog upravljanja zasnovanog na očekivanim rezultatima. Akcioni plan je usvojen 17. novembra 2016. godine, kada je, uz podršku Svetske banke, primenjen nov pristup u njegovom sprovođenju. Vladi će time biti omogućeno da na sistematski način i jednostavnije prati sve aktivnosti u cilju ostvarenja rezultata u definisanim periodima, da utvrdi eventualne unutrašnje i spoljne rizike u sprovođenju prioriteta, kao i očekivane efekte na građane.

Porast izvoza i stranih investicija vitalan interes SrbijePrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i konsultant Svetske banke Vilijam Isaks razgovarali su danas o podršci ove finansijske institucije Vladi Srbije u sprovođenju njenog programa i definisanih prioritetnih ciljeva.

Dačić je izrazio zahvalnost Svetskoj banci na tome što se uključila i podržala napore Vlade da formuliše i usvoji Akcioni plan za sprovođenje Programa Vlade, na principu takozvanog upravljanja zasnovanog na očekivanim rezultatima. 

Akcioni plan je usvojen 17. novembra 2016. godine, kada je, uz podršku Svetske banke, primenjen nov pristup u njegovom sprovođenju. 

Vladi će time biti omogućeno da na sistematski način i jednostavnije prati sve aktivnosti u cilju ostvarenja rezultata u definisanim periodima, da utvrdi eventualne unutrašnje i spoljne rizike u sprovođenju prioriteta, kao i očekivane efekte na građane.

Dačić je upoznao svoje sagovornike sa aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova na ključnim prioritetima Vlade, naročito u jačanju ekonomske povezanosti sa svetom, odnosno jačanju ekonomske diplomatije, kroz popravljanje spoljnotrgovinskih performansi Srbije, koristeći sinergetski efekat spoljnopolitičkih i spoljnoekonomskih akcija Ministarstva spoljnih poslova i drugih nadležnih resora.

Prvi potpredsednik Vlade je podsetio na to da Ministarstvo već radi na izmenama Zakona o spoljnim poslovima, koji će obuhvatiti buduću nadležnost resora spoljnih poslova u upućivanju ekonomskih diplomata u inostranstvo i stalni rad na privlačenju stranih investicija i trgovinskih partnera. 

Sa drugim resorima u Vladi i Privrednom komorom Srbije zajednički se radi na akcionom planu jačanja izvoza, ukazao je on i poručio da je povećanje izvoza i porast stranih investicija u Srbiji od vitalnog interesa zemlje i jedan od osnovnih zadataka diplomatske mreže.

Dačić je sagovornike upoznao i sa aktivnostima Ministarstva na uspostavljanju sistema koordinacije razvojne pomoći inostranstvu, kao i sistema upućivanja civilnih eksperata u međunarodne misije širom sveta. 

On je podsetio na to da je Ministarstvo spoljnih poslova uključeno u rad na izradi novih strateških dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane.

Prvi potpredsednik Vlade je preneo da je Ministarstvo spoljnih poslova koordinator aktivnosti i izvestilac po prioritetnom cilju - Unapređenje regionalne saradnje, ugleda i pozicije Republike Srbije, gde se prate sve aktivnosti na sprovođenju obaveza po najvažnijim regionalnim infrastrukturnim projektima, u regionalnoj politici u turizmu, povezivanju mladih u regionu, kao i korišćenju finansijskih sredstava EU i Investicionog okvira za zapadni Balkan u cilju uspešne realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

Iako je novi princip upravljanja aktivnostima usmerenim na ostvarenje prioritetnih ciljeva Vlade, uz podršku Svetske banke, relativno skoro počeo da se primenjuje, dosad je pokazana puna posvećenost i zadovoljavajući nivo uspešnosti Ministarstva spoljnih poslova i ostalih resora, uz snažnu angažovanost Kabineta predsednika Vlade i Republičkog sekretarijata za javne politike u primeni novih standarda u definisanju, praćenju, sprovođenju aktivnosti i izveštavanju po svakom od zadatih ciljeva Vlade. 

Dačić je izrazio očekivanje da će u narednom periodu, kroz sticanje iskustva i stalnu podršku Svetske banke, nakon što sam proces dobije svoj željeni smer, kvalitet rada svih biti podignut na viši nivo i dobiti očekivanu rutinu, što će svima u Vladi da pomogne u tome da efikasnije ostvare zadate ciljeve, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik