Banjaluka: Građanima omogućeno brže i jeftinije knjiženje nepokretnosti

Bez autora
Feb 09 2017

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Miloš Komljenović izjavio je da je jedinstvena evidencija o nepokretnostima uspostavljena u 126 katastarskih opština na teritoriji Republike Srpske, da je u toku uspostavljanje novog katastra nepokretnosti u još 41, a da će sve to pojeftiniti i pojednostaviti knjiženje imovine.Zahvaljujući tome građanima će biti pojednostavljen postupak uknjižavanja i prometa nepokretnosti, a bitno je i to što će manje čekati i imati manje troškova u postupku prikupljanja neophodne dokumentacije o nepokretnostima, rekao je Komljenović.

Banjaluka: Građanima omogućeno brže i jeftinije knjiženje nepokretnostiDirektor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Miloš Komljenović izjavio je Srni da je jedinstvena evidencija o nepokretnostima uspostavljena u 126 katastarskih opština na teritoriji Republike Srpske, da je u toku uspostavljanje novog katastra nepokretnosti u još 41, a da će sve to pojeftiniti i pojednostaviti knjiženje imovine.

"Zahvaljujući tome građanima će biti pojednostavljen postupak uknjižavanja i prometa nepokretnosti, a bitno je i to što će manje čekati i imati manje troškova u postupku prikupljanja neophodne dokumentacije o nepokretnostima", rekao je Komljenović.

On je naveo da ovaj posao Uprava radi uz finansijsku podršku Svjetske banke, koja je u okviru posljednje nadzorne misije pohvalila njen rad, te dodao da je odobreno i finansijsko restrukturisanje projekta kako bi njegovi rezultati bili još bolji.

"Iz kreditnih sredstava Svjetske banke do sada je jedinstvena evidencija o nepokretnostima uspostavljena u 111 katastarskih opština, a preostalih 15 finansirano je sa namjenskog računa Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove", kaže Komljenović.

Komljenović je naglasio da bi cijeli projekat "Registracija nepokretnosti" trebalo da bude završen do 2020. godine, te da je predviđeno uspostavljanje jedinstvene evidencije katastra nepokretnosti u ukupno 246 katastarskih opština.

"Kredit za ovaj projekat vrijedan je 16.705.000 dolara. Odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci, koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske donesena je 27. decembra 2012. godine, ali je proces ratifikacije kreditnog sporazuma trajao skoro devet mjeseci, tako da je projekat postao efektivan tek 23. septembra 2013. godine, a prva tranša povučenih sredstava postala je operativna tek 13. novembra 2013. godine", naveo je Komljenović.

On je naglasio da se o cijelom projektu u javnosti pojavljuju brojne netačne i paušalne ocjene nekompetentnih sagovornika, iako je riječ o jednom od najvažnijih projekata za Srpsku.

"Uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima je od ogromnog značaja za cijelu Republiku Srpsku, sve njene građane, a posebno za unapređenje poslovnog ambijenta. Zbog toga bismo bili zahvalni medijima da istinito i profesionalno informišu javnost o ovako važnom projektu u čiju realizaciju su uloženi ogromni napori", rekao je Komljenović, dodavši da je Uprava na raspolaganju sredstvima javnog informisanja za sve podatke koji su im potrebni.

On je pozvao građane da doprinesu osnivanju jedinstvene evidencije o nepokretnostima i odazovu se pozivima za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnosti, te time potvrde tačnost podataka preuzetih iz aktivnih evidencija ili ih izmijene ukoliko su podaci zastarjeli ili netačni.

"Do sada smo u okviru projekta kupili poslovne prostore za smještaj područnih jedinica u Istočnom Novom Sarajevu, Kneževu, Sokocu, Srebrenici i Trebinju. U toku je i postupak javne nabavke za kupovinu poslovnog prostora za smještaj Područne jedinice Šipovo", dodao je Komljenović.

Prema njegovim riječima, u okviru projekta adaptirani su i kupljeni poslovni prostori i opremljeni namještajem, zakupljeni poslovni prostori za potrebe rada komisija za izlaganje i opremljeni namještajem, nabavljena terenska vozila, obizbijeđene licence za SRPOS-GNSS referentnu mrežu Republike Srpske, nabavljena informatička oprema za rad komisija, geodetska oprema, te objavljen tender Horizontalne transformacije na teritoriji Republike Srpske - Određivanje zajedničkih tačaka za uspostavljanje novog koordinatnog referentnog sistema Republike Srpske.

Komljenović ističe da će od velike koristi za građane i poslovnu zajednicu u Srpskoj biti i uspostavljanje adresnih registara u lokalnim zajednicama i registra kupoprodajnih cijena u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, i to kao komponenti donatorskog Projekta "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH" /CILAP/ švedske Vlade, a koji se sprovodi i u Federalnoj geodetskoj upravi.

"Adresni registri se trenutno uspostavljaju u 11 gradova i opština u Republici Srpskoj, a kompletan projekat je implementiran u Istočnom Novom Sarajevu", rekao je Komljenović, ističući da će tokom ove godine projekat biti sproveden u još 15 lokalnih zajednica u Srpskoj.

Adresni registri i registar kupoprodajnih cijena, kojim će se evidentirati cijene prodaje i kupovine nekretnina na određenom području, te tačnije određivati i tržišna cijena nekretnina za porez na nepokretnosti, uspostavljaju se zahvaljujući donatorskom projektu Švedske.

Osim Švedske, donatorska sredstva za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH izdvaja i Norveška, zahvaljujući čemu će i Srpska, između ostalog, dobiti digitalni arhiv za zemljišnu dokumentaciju.

"Riječ je o projektima od ogromnog značaja i zaista treba biti zahvalan na bespovratnim sredstvima koja stižu iz Švedske i Norveške", istakao je Komljenović u intervjuu Srni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik