Nema štampanja novca bez pokrića

Bez autora
Feb 12 2017

Centralna banka BiH saopštila je danas da ne štampa novac bez pokrića. Iz Centralne banke ističu da se štampanje novčanica i kovanica po aktuelnim ugovorima ne može dovesti u bilo kakvu vezu sa navodima iz pojedinih medija da to vrši s ciljem njihovog izdavanja bez pokrića.U saopštenju se navodi da Centralna banka stavlja i povlači iz opticaja domaću valutu pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora definisanog Zakonom o Centralnoj banci BiH. Centralna banka BiH je u skladu sa zakonom obavezna da osigura redovno snabdijevanje novčanicama i kovanicama KM kroz njihovo stavljanje i povlačenje iz opticaja na zahtjev komercijalnih banaka, što uključuje i zamjenu onih koje su postale nepodobne za opticaj.

Nema štampanja novca bez pokrićaCentralna banka BiH saopštila je danas da ne štampa novac bez pokrića.

Iz Centralne banke ističu da se štampanje novčanica i kovanica po aktuelnim ugovorima ne može dovesti u bilo kakvu vezu sa navodima iz pojedinih medija da to vrši s ciljem njihovog izdavanja bez pokrića.

U saopštenju se navodi da Centralna banka stavlja i povlači iz opticaja domaću valutu pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora definisanog Zakonom o Centralnoj banci BiH.

Centralna banka BiH je u skladu sa zakonom obavezna da osigura redovno snabdijevanje novčanicama i kovanicama KM kroz njihovo stavljanje i povlačenje iz opticaja na zahtjev komercijalnih banaka, što uključuje i zamjenu onih koje su postale nepodobne za opticaj.

"Ovakve novčanice se putem komercijalnih banaka povlače iz opticaja i zamjenjuju novim, a realizacija zahtjeva komercijalnih banaka za preuzimanje gotovog novca iz trezora Centralne banke odvija se u skladu sa Zakonom i propisima Centralne banke BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Centralne banke ističu da novčanice imaju svoj vijek trajanja, jer se upotrebom habaju i oštećuju, te da se na godišnjem nivou povuče i uništi oko 20 odsto novčanica nepodobnih za opticaj, odnosno one se zamjenjuju novim.

"Osim toga, u obzir treba uzeti i kontinuirano povećavanje gotovog novca u opticaju usljed potražnje za KM od komercijalnih banaka, koje iznosi oko 10 odsto na godišnjem nivou, a kada su u pitanju kovanice, za njih je karakteristično kontinuirano povećavanje potražnje, naročito malih apoena", navodi se u saopštenju.

Aktuelni ugovori o proizvodnji i isporuci novčanica i kovanica KM sklopljeni su 2016. godine radi redovnog snabdijevanja novčanicama, a u skladu sa procijenjenim potrebama gotovinskog opticaja za duži period.

Proizvodnju dodatnih količina novčanica i kovanica ovog tipa Centralna banka BiH provodi od svog osnivanja, a takve proizvodnje preduslov su za redovno snabdijevanje gotovim novcem KM.

"Informacije o upravljanju gotovim novcem, detaljnim podacima o količinama u opticaju dostupne su javnosti kroz redovne mjesečne i godišnje izvještaje Centralne banke koji su objavljeni na internet stranici ove institucije", navodi se u saopštenju.

Iz Centralne banke BiH ističu da će, po završenom procesu proizvodnje, donijeti odluku o sukcesivnom puštanju novčanica i kovanica KM u opticaj i to objaviti u Službenom glasniku BiH i službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik