Modernizacija državne administracije ključ napretka države

Bez autora
Feb 12 2017

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da bi do kraja godine trebalo da budu usvojena dva važna zakona - o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi.Brnabić je na Desetoj godišnjoj konferenciji NALED-a "Rezultati i pravac reformi 2016/17", na kojoj je predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura, ponovila da je cilj da papiri, šalteri, pečati i razne procedure postanu deo prošlosti.

Modernizacija državne administracije ključ napretka državeMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da bi do kraja godine trebalo da budu usvojena dva važna zakona - o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi.

Brnabić je na Desetoj godišnjoj konferenciji NALED-a "Rezultati i pravac reformi 2016/17", na kojoj je predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura, ponovila da je cilj da papiri, šalteri, pečati i razne procedure postanu deo prošlosti.

Ona je rekla da je ovogodišnja "Siva knjiga" jedan od osnovnih alata za Vladu Srbije, čije preporuke treba da moguće da se uoči koji su to administrativni problemi za privredu naše zemlje.

Brnabić je ukazala na to da je resorno ministarstvo u poslednjih šest meseci radilo sa NALED-om na razmatranju sveobuhvatne strategije i razradi akcionog plana za eUpravu u naredne dve do tri godine.

Ministarstvo, kako je objasnila, radi u dva pravca na uvođenju eUprave, od kojih je prvi strateški i podrazumeva da uvođenje eUprave u Srbiji bude ireverzibilan proces za bilo koju vladu, dok se drugi pravac odnosi na aktivnosti koje treba da budu sprovedene u kratkom i srednjem roku.

Takođe, ona je navela da se prave i dva važna registra – Adresni registar i Centralni registar građana, i dodala da se prvi pravi u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a drugi u saradnji sa MUP-om.

Do kraja godine očekujemo i usvajanje zakona o adresnom registru, najavila je Brnabić i podsetila na to da je započeto i elektronsko arhiviranje, što je veliki posao s obzirom na to da veliki trgovinski lanci pojedinačno skladište više od dva ipo miliona dokumenata, što ih mnogo košta.

Uveli smo elektronski registar arhiviranja preko elektronskih građevinskih dozvola, rekla je ona i ukazala na to da će biti izmenjena i Uredba o elektronskom kancelarijskom poslovanju, koja će biti usvojena na sednici Vlade u naredne dve nedelje.

Ministar je napomenula da će uskoro proraditi i servis eInspektor, kako bi 2017. godina bila prekretnica u borbi protiv sive ekonomije.

Prema njenim rečima, treba rešiti pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa za to biće formirana do kraja marta, kao i pitanje overe zdravstvene knjižice, ali na taj način da za to više ne bude potreban nijedan dokument.

Brnabić je izrazila očekivanje da će od 1. juna biti stavljena tačka na pitanje overe zdravstvenih knjižica, na čemu se radi zajedno sa RFZO.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik