Od pelena "u penziji"

Bez autora
Feb 12 2017

Brojeći godine do sopstvenog penzionisanja, sve više zaposlenih roditelja odlučuje da na vreme počne da štedi novac ne samo za sebe, već i za penziju svoje dece. Tako da među članovima dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji ima i tromesečnih beba, dok je ukupan broj dece stare do devet godina koji već štede za starost - 141. Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji postoje već punu deceniju. Sedam ovakvih fondova u našoj zemlji upravlja imovinom od 31,6 milijardi dinara, a poređenja radi, u svetu se kroz ovaj vid štednje trenutno obrće više od 38.000 milijardi dolara. U našoj zemlji, 182.241 građanin sam ili preko poslodavca uplaćuje za privatnu penziju. Među njima su i roditelji koji za svoje naslednike već izdvajaju određenu sumu novca. Kada se ovaj broj uporedi sa ukupnim brojem zaposlenih, proizilazi da skoro svaki deseti zaposleni štedi u privatnim penzijskim fondovima (9,4 odsto od ukupnog broja).

Od pelena "u penziji"Brojeći godine do sopstvenog penzionisanja, sve više zaposlenih roditelja odlučuje da na vreme počne da štedi novac ne samo za sebe, već i za penziju svoje dece. Tako da među članovima dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji ima i tromesečnih beba, dok je ukupan broj dece stare do devet godina koji već štede za starost - 141.

Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji postoje već punu deceniju. Sedam ovakvih fondova u našoj zemlji upravlja imovinom od 31,6 milijardi dinara, a poređenja radi, u svetu se kroz ovaj vid štednje trenutno obrće više od 38.000 milijardi dolara. U našoj zemlji, 182.241 građanin sam ili preko poslodavca uplaćuje za privatnu penziju. Među njima su i roditelji koji za svoje naslednike već izdvajaju određenu sumu novca. Kada se ovaj broj uporedi sa ukupnim brojem zaposlenih, proizilazi da skoro svaki deseti zaposleni štedi u privatnim penzijskim fondovima (9,4 odsto od ukupnog broja)

- Iznos akumuliranih sredstava zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava, tako da se s povećanjem iznosa doprinosa i perioda akumulacije sredstava, uz prinose koje fondovi ostvaruju, povećava i iznos prosečnih sredstava na individualnim računima članova - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

- Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio je nešto više od 194.000 dinara i u stalnom je porastu.

Udeo imovine svih privatnih penzijskih fondova u srpskom BDP-u jedva dostiže 0,7 odsto, dok u pojedinim državama, poput Nemačke, ovaj procenat premašuje 200 odsto BDP-a. Međutim, prema poslednjim dostupnim podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja obuhvata tržišta 35 članica i 45 nečlanica OECD, upravo su ulagači u srpske fondove zaradili najviše, čak 13,5 odsto godišnje na uloženi novac. Analiza OECD odnosi se na realni prinos, to jest "čist prinos", koji se dobija po isključenju kursnih razlika i uticaja inflacije.

Direktor Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom "Rajfajzen fjučr" Snežana Ristanović ističe sve veći značaj ovih fondova za obezbeđivanje odgovarajućih penzijskih prihoda građana i drugoročno održivih i sigurnih penzijskih sistema.

- Ovo je izuzetno važno, naročito u društvima poput našeg, gde je sve veći udeo starijeg u ukupnom stanovništvu, dok se, istovremeno, granica za odlazak u regularnu, "državnu" penziju stalno pomera naviše - upozorava Ristanović.

Prosečna starost - 45

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju trećeg tromesečja 2016. godine iznosi oko 45 godina, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, oko 60 odsto.

- Ovakva struktura korisnika je stalna i ne menja se od početka rada fondova. Isto tako, procenat korisnika koji su stariji od 53 godine sličan je kao u prethodnim godinama i iznosi 25 odsto - navode u NBS.

U šta ulažu novac

Dobrovoljni penzijski fondovi najveći deo imovine svojih članova ulažu u državne obveznice. Tako je 79,2 odsto ukupne imovine, odnosno 25 milijardi dinara uloženo upravo u ove hartije koje se smatraju najsigurnijim na tržištu. Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 14,6 odsto, a akcije 5,6 odsto ukupne imovine fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik