NIS pustio u rad 14. mini elektranu

Bez autora
Feb 12 2017

Kompanija NIS je pustila u rad četrnaestu po redu mini elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije na naftno-gasnom polju Majdan, u blizini Novog Kneževca. Ukupna snaga postrojenja je 2,41 MW, dok vrednost investicije iznosi 2,6 miliona evra. Ovom investicijom je ukupan nivo ulaganja NIS-a u program izgradnje malih elektrana u Srbiji dostigao ukupno 15 miliona evra, a njihova snaga iznosi 14,5 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom čak 20 hiljada domaćinstava. Osim električne energije, na naftno gasnim nalazištima se proizvodi i toplotna energija ukupne snage 4 MW koja se koristi za potrebe NIS-ovih postrojenja.

NIS pustio u rad 14. mini elektranuKompanija NIS je pustila u rad četrnaestu po redu mini elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije na naftno-gasnom polju Majdan, u blizini Novog Kneževca. Ukupna snaga postrojenja je 2,41 MW, dok vrednost investicije iznosi 2,6 miliona evra.

Ovom investicijom je ukupan nivo ulaganja NIS-a u program izgradnje malih elektrana u Srbiji dostigao ukupno 15 miliona evra, a njihova snaga iznosi 14,5 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom čak 20 hiljada domaćinstava. Osim električne energije, na naftno gasnim nalazištima se proizvodi i toplotna energija ukupne snage 4 MW koja se koristi za potrebe NIS-ovih postrojenja.

U skladu sa reputacijom jedne od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, NIS u okviru Bloka Energetika od 2013. godine realizuje program efikasnog korišćenja gasnih resursa, koji podrazumeva izgradnju mini elektrana, odnosno kogeneracionih modula na naftno-gasnim poljima širom Srbije. Oni rade na principu pretvaranja gasa u električnu i toplotnu energiju, što predstavlja energetski efikasan i ekološki način proizvodnje. Struja proizvedena u mini elektranama isporučuje se u javnu distributivnu mrežu, a osim u Srbiji, NIS od 2016. godine trguje električnom energijom i na tržištima Rumunije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok je strateški cilj kompanije proboj na tržišta svih EU zemalja u regionu.

„Proizvodnja struje u mini elektranama jedan je od projekata na koji smo posebno ponosni u NIS-u. Gas koji zbog sadržaja ugljen dioksida i azota od preko 50% ranije nije bio korišćen i spaljivao se na bakljama, sada upotrebljavamo za dobijanje električne i toplotne energije čime povećavamo efikasnost naše kompanije. Sa druge strane, iz istog razloga je značajno smanjena i emisija štetnih gasova u atmosferu, pa time ovaj segment biznisa ima i značajnu ekološku komponentu“, izjavio je Aleksej Belov, direktor Bloka Energetika u NIS-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik