Devizne rezerve gotovo 10 milijardi evra

Bez autora
Feb 13 2017

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 9,85 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od visokih 211 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. Devizne rezerve su u januaru 2017. smanjene za 350,3 miliona evra, što je najvećim delom posledica sezonskog efekta i povezano sa povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016. godine za 386,7 miliona evra.Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara su iznosile 8,122 milijardi evra i bile su manje za 242,0 miliona evra u odnosu na kraj decembra 2016. godine (u decembru 2016. povećane su za 231,0 milion evra).

Devizne rezerve gotovo 10 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju januara iznosile 9,85 miliardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od visokih 211 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. Devizne rezerve su u januaru 2017. smanjene za 350,3 miliona evra, što je najvećim delom posledica sezonskog efekta i povezano sa povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016. godine za 386,7 miliona evra, navodi se u saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara su iznosile 8,12 milijardi evra i bile su manje za 242,0 miliona evra u odnosu na kraj decembra 2016. godine (u decembru 2016. povećane su za 231,0 milion evra).

Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru (ukupno 375,4 miliona evra) realizovani su po osnovu neto odliva sa računa devizne obavezne rezerve banaka, većeg dospeća od prodaje deviznih hartija od vrednosti Republike Srbije, znatno većeg iznosa otplate od korišćenja kredita, kao i neto intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kojima su uspešno ublažene prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima u januaru je ostvaren devizni priliv od 59 miliona evra, iako na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava. Time je takođe umanjen negativan efekat na devizne rezerve po osnovu sezonski povećane tražnje za devizama u toku januara.

Kako se navodi iz NBS, obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 372,9 miliona evra i bio je za 249,3 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,4 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 225 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik