Njemačka komora će stručno i tehnički pomoći dalji razvoj notarijata u BiH

Bez autora
Feb 13 2017

Predstavnici entitetskih notarskih komora i nadležnih državnih i entitetskih ministarstava boravili su proteklog vikenda u studijskoj posjeti Notarskoj komori SR Njemačke koja slovi za jednu od najuređenijih u Europskoj uniji.Razgovaralo se o aktualnim temama za daljni razvoj i unaprijeđenje notarijata u Bosni i Hercegovini s fokusom na zakonsku regulativu i elektronizaciju notarske službe, odnosno elektronsko povezivanje s javnim registrima, štio je dio Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018. godine.

Njemačka komora će stručno i tehnički pomoći dalji razvoj notarijata u BiHPredstavnici entitetskih notarskih komora i nadležnih državnih i entitetskih ministarstava boravili su proteklog vikenda u studijskoj posjeti Notarskoj komori SR Njemačke koja slovi za jednu od najuređenijih u Europskoj uniji.

Razgovaralo se o aktualnim temama za daljni razvoj i unaprijeđenje notarijata u Bosni i Hercegovini s fokusom na zakonsku regulativu i elektronizaciju notarske službe, odnosno elektronsko povezivanje s javnim registrima, štio je dio Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018. godine.
 
Federalni ministar pravde Mato Jozić nakon studijske posjete Notarskoj komori Njemačke u Berlinu kazao je Feni da su članovi bh. delegacije obogaćeni novim saznanjima i praksama koja će koristiti i u implementaciji odluke Ustavnog suda FBiH vezano za izmjene Zakona o notarima.
 
- S obzirom da je Ministarstvo nadležno za provođenje presude Ustavnog suda formirali smo radnu grupu od odvjetnika, notara i stručnjaka u ovoj oblasti da bi se utvrdili potrebna rješenja. Vidjet ćemo da Zakon o notarima ima svoju svrhu za dobrobit bh. građana poštujući evropske principe i provođenje odluke Ustavnog suda – kazao je Jozić.
 
U iznalaženju najboljeg rješenja za implementaciju navedene presude Ministarstvu pravde FBiH podršku već pružaju članovi Notarske komore FBiH. Predsjednik komore, Adem Jakupović je po povratku iz Berlina za Fenu je potvrdio da će njemački notarijat pomoći u izradi najboljih zakonskih rješenja za funkcioniranje notarske službe u BiH.
 
- Njemački koncept notarijata gotovo je inkorporiran u naš Zakon o notarima te je i ova posjeta omogućila da tome budemo što bliži – kaže Jakupović.
 
Članovi bh. delegacije, u kojoj je bio i predstavnik Financijsko-informatičke agencije (FIA) izrazili su interes za elektronizaciju notarske službe, što je jedna od narednih aktivosti u bh. notarijatu kao dio  Strategije za reformu sektora pravde u BiH. U tom pogledu Jozić priznaje da BiH nije ni blizu digitalizacije notarijata koja se primjenjuje u Njemačkoj.
 
- Mi tome još nismo dorasli. Njemačka nam je spremna dati programe i projekte, kao i sve ostalo kako bi notari u BiH funkcionirali i bili uvezani sa registrom privrednih sudova, nekretninama – istakao je Jozić.
 
U BiH je potrebno da se svaki notarski ured poveže s registrom poslovnih subjekata u sudu, gdje se registriraju privredna društva, zatim sa ZK uredima, katastrima, matičnim uredima, Poreznom upravom.
 
- U Federaciji smo na početku tog procesa elektronizacije. Notarska komora svojim sredstvima radi na elektronizaciji uspostave jedinstvenog registra testamenata, koji se trenutno vodi ručno. To će građanima donijeti veću pravnu sigurnost - kazao je Jakupović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik