Cijene ovog ljeta pristupačne i raznovrsne

Bez autora
Feb 13 2017

Cijene u crnogorskim hotelima ovog ljeta će biti pristupačne i raznovrsne u zavisnosti od kategorije i lokacije, saopštila je direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić i dodala da će turistima na raspolaganju biti i kvalitetan privatni smještaj. Radak Kukavičić je kazala da će se noćenje sa doručkom u sezoni kretati od 15 do 30 eura. Pored široke lepeze hotelskog smještaja turistima je na raspolaganju i kvalitetan privatni smještaj, kategorizovan u skladu sa propisanim standardima, rekla je Radak Kukavičić. Taj vid smještaja je, kako je objasnila, zavisno od destinacije, cijenovno pristupačan posebno za porodice sa djecom. Tako se individualne cijene noćenja u sobama tokom perioda glavne sezone u julu i avgustu, kreću u rasponu od šest do deset eura. U vansezoni, cijene smještaja se kreću od pet eura u privatnom smještaju i od 14 eura u hotelskom, precizirala je Radak Kukavičić.

Cijene ovog ljeta pristupačne i raznovrsneCijene u crnogorskim hotelima ovog ljeta će biti pristupačne i raznovrsne u zavisnosti od kategorije i lokacije, saopštila je direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić i dodala da će turistima na raspolaganju biti i kvalitetan privatni smještaj.

Radak Kukavičić je u intervjuu za beogradski Danas kazala da će se noćenje sa doručkom u sezoni kretati od 15 do 30 eura.

“Pored široke lepeze hotelskog smještaja turistima je na raspolaganju i kvalitetan privatni smještaj, kategorizovan u skladu sa propisanim standardima”, rekla je Radak Kukavičić.

Taj vid smještaja je, kako je objasnila, zavisno od destinacije, cijenovno pristupačan posebno za porodice sa djecom.

“Tako se individualne cijene noćenja u sobama tokom perioda glavne sezone u julu i avgustu, kreću u rasponu od šest do deset eura. U vansezoni, cijene smještaja se kreću od pet eura u privatnom smještaju i od 14 eura u hotelskom”, precizirala je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, crnogorski turizam već nekoliko godina zaredom bilježi značajne pomake i rast prihoda.

“U tom smjeru nastavljamo dalje aktivnosti. Iza nas je dinamična turistička godina, tokom koje je Crnu Goru posjetilo više od 1,8 miliona turista, odnosno oko šest odsto više nego 2015. Ostvareno je oko 11,25 miliona noćenja, što je 1,8 odsto više”, dodala je Radak Kukavičić.

Ona je saopštila da prema procjenama ostvareni prihod od stranog turističkog prometa iznosi oko 850 miliona eura, a kada se tome pridoda i prihod od domaćih turista, dolazi se do cifre od 900 miliona eura prihoda.

“Konstantni rast turističkog prihoda i prometa od turizma koji bilježimo poslednjih godina pokazuju da je turistički sektor Crne Gore sve snažniji, pa shodno tome možemo očekivati nastavak tog pozitivnog trenda i u ovoj godini”, navela je Radak Kukavičić.

U proteklom desetogodišnjem periodu prihodi od turističkog prometa u Crnoj Gori su se skoro učetvorostručili, o čemu govori podatak da je u 2005. ostvaren prihod od 222 miliona eura, a u prošloj godini 850 miliona eura stranog turističkog prometa.

“Ako se to posmatra sa aspekta 'male ekonomije', kakva je Crna Gora, koja broji manje od 700 hiljada stanovnika i ugosti skoro tri puta više turista, razultati i napredak su jasno vidljivi”, kazala je Radak Kukavičić.

Ona je ocijenila da ekonomski trendovi, demografska kretanja i inovacije u turizmu utiču na promjenu turističke tražnje i ponude.

“Turisti sve više kreću u potragu za autentičnošću, žele više interaktivno i slobodno iskustvo tokom putovanja, upoznajući bolje kulturni i svakodnevni život u destinacijama koje posjećuju, pa možemo reći da ni gosti iz Srbije nijesu izuzetak”, kazala je Radak Kukavičić.

Ona je dodala da sve veće interesovanje pokazuju kada je u pitanju ponuda za aktivan odmor u prirodi.

Na pitanje na čemu će biti akcenat ovog ljeta, Radak Kukavičić je odgovorila da je više od 200 kilometara duga crnogorska obala, sa plažama za svačiji ukus, razlog koji opredjeljuje većinu turista da odmor provedu u Crnoj Gori.

“Naša preporuka svim turistima je da pored toga, uživaju i u drugačijoj Crnoj Gori. Obilazak Lipske pećine u neposrednoj blizini Cetinja, malih privatnih vinarija ili jednog od najvećih vinograda u Evropi, kompanije Plantaže, posjeta nekom od pet nacionalnih parkova, samo su neke od mogućnosti da turisti svoj ljetnji odmor u Crnoj Gori učine sadržajnijim”, rekla je Radak Kukavičić.

Pored tržišta Srbije i Rusije, kako je dodala, izraženo je interesovanje turista iz zapadne Evrope.

“Sve je veći broj turista iz Velike Britanije i Francuske koji tradicionalno posjećuju Crnu Goru u pred i postsezoni, pa očekujemo da i ove godine tako bude. Tu je i tržište Njemačke koje ima veliki potencijal i gdje smo intenzivno promovisali turističku ponudu za ovogodišnju sezonu”, rekla je Radak Kukavičić.

U NTO-u očekuju i značajniji porast broja gostiju iz Poljske, s obzirom da je poljska nacionalna aviokompanija LTO uvela sezonske linije na relaciji Varšava-Podgorica.

Radak Kukavičić je rekla da turisti iz Srbije tradicionalno biraju Crnu Goru kao destinaciju za odmor.

“Prema zvaničnim statističkim podacima, Crnu Goru je u prošloj godini posjetilo oko 370 hiljada turista iz Srbije, koji su ostvarili više od 2,7 miliona noćenja. Vjerujemo da razlog tome, pored turističke ponude, i dobra saobraćajna povezanost”, zaključila je Radak Kukavičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik