Ubrzava se revitalizacija HE "Đerdap"

Bez autora
Feb 15 2017

U toku su pregovori sa Rusima da se ubrza revitalizacija preostala tri agregata hidroelektrane "Đerdap", izjavio je član Nadzornog dobra EPS-a Aleksandar Gajić. Aleksandar Gajić je rekao da se revitalizacija Đerdapa ne odvija planiranim tokom i da su do sada revitalizovana tri od šest agregata. Snaga je povećana značajno, sa sa 174 na 205 megavata. Izvršena su i garancijska ispitivanja na jednom od ta tri agregata. Očekujemo, prema najnovijim pregovorima sa Rusima, da će se ubrzati završetak ova tri agregata, rekao je Gajić. Gajić je rekao da je EPS uspelo da revitalizuje HE "Bajinu baštu", da je u toku je i revitalizacija Zvornik i drugo. Prema njegovim rečima, revitalizacija inače košta oko 10 odsto od gradnje nove hidroelektrane. Nadam se da će biti sredstava, strategijom je predviđena i gradnja novih hidroelektrana na gornjoj Drini i kasnije eventualno reverzibilinih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, naglasio je Gajić.

Ubrzava se revitalizacija HE "Đerdap"U toku su pregovori sa Rusima da se ubrza revitalizacija preostala tri agregata hidroelektrane "Đerdap", izjavio je za RTS član Nadzornog dobra EPS-a Aleksandar Gajić.

Aleksandar Gajić je rekao da se revitalizacija Đerdapa ne odvija planiranim tokom i da su do sada revitalizovana tri od šest agregata.

"Snaga je povećana značajno, sa sa 174 na 205 megavata. Izvršena su i garancijska ispitivanja na jednom od ta tri agregata. Očekujemo, prema najnovijim pregovorima sa Rusima, da će se ubrzati završetak ova tri agregata", rekao je Gajić.

Gajić je rekao da je EPS uspelo da revitalizuje HE "Bajinu baštu", da je u toku je i revitalizacija Zvornik i drugo.

Prema njegovim rečima, revitalizacija inače košta oko 10 odsto od gradnje nove hidroelektrane.

"Nadam se da će biti sredstava, strategijom je predviđena i gradnja novih hidroelektrana na gornjoj Drini i kasnije eventualno reverzibilinih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3", naglasio je Gajić.

On je rekao da je EPS obezbedio energetstusku stabilnost zemlje, da je cena struje najniža u okruženju ili dva puta niža nego u Hrvatskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik