Pežo preuzima Opel?

Bez autora
Feb 20 2017

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će učiniti sve kako bi sačuvala radna mesta i fabrike u Nemačkoj, ako automobilska kompanija Opel pređe u ruke francuskog PSA.Učinićemo sve što je politički moguće kako bismo sačuvali radna mesta i fabrike u Nemačkoj, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa kanadskim premijerom DŽastinom Trudoom. PSA, matična kompanija francuskog "pežoa", "sitroena" i DS-a, potvrdila je da je zainteresovana za preuzimanje Opela, nemačke podružnice automobilskog giganta Dženeral motorsa (GM) iz SAD.

Pežo preuzima Opel?Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će učiniti sve kako bi sačuvala radna mesta i fabrike u Nemačkoj, ako automobilska kompanija Opel pređe u ruke francuskog PSA.

"Učinićemo sve što je politički moguće kako bismo sačuvali radna mesta i fabrike u Nemačkoj", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa kanadskim premijerom DŽastinom Trudoom, prenosi agencija Frans pres.

PSA, matična kompanija francuskog "pežoa", "sitroena" i DS-a, potvrdila je da je zainteresovana za preuzimanje Opela, nemačke podružnice automobilskog giganta Dženeral motorsa (GM) iz SAD.

Takvi planovi su, međutim, probudili bojazan u Nemačkoj da će potencijalni novi vlasnik ugasiti radna mesta u zemlji.

Moćni nemački metalurški sindikat IG i predstavnici zaposlenih u Opelu su poručili danas da su "spremni na konstruktivne pregovore sa PSA" povodom potencijalnog preuzimanja, ali da će se založiti za očuvanje aktuelnih radnih mesta.

Uprkos strahu, predstavnici zaposlenih su naveli da "uočavaju mogućnosti koje mogu da proisteknu iz formiranja druge najveće automobilske kompanije u Evropi posle nemačke Folksvagen grupe".

Osnovan 1862. godine, Opel je već dugo prepoznatljiv na nemačkim i evropskim putevima. Međutim, u proteklih nekoliko godina, kompanija je uknjižila veliku gubitke, što je GM, sa sedištem u Detroitu, koštalo oko 15 milijardi dolara (14 milijardi evra) od 2000. godine, navodi AFP.

Krajem 2015. godine, Opel je prijavio 35.600 zaposlenih, uključujući 18.250 u Nemačkoj, a poseduje 10 fabrika u Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik