Srpske brane jače od američkih

Bez autora
Feb 20 2017

Snimci vode koja se uz zastrašujući huk izliva iz pomoćnog prelivnika brane “Orovil” u Severnoj Kaliforniji, obišli su svet. Zbog neposredne opasnosti od njenog pucanja, hitno je evakuisano oko 200.000 stanovnika iz gradova oko hidroelektrane. Uznemirenje i jezu izazvala su i upozorenja stručnjaka da bi se u slučaju katastrofe na mesta u blizini odjednom sručila voda “visoka” oko tri sprata. Ova vest donela je strepnju i u Srbiju, naročito među žitelje naselja u blizini 16 naših hidroelektrana koje rade u sistemu Elektroprivrede. Dodatni razlog za nespokojstvo je činjenica da su izgrađene pre više decenija, a da je “najmlađa” među njima, brana Hidroelektrane “Pirot”, izgrađena pre gotovo 30 godina! Zato se i nametnulo pitanje: koliko su bezbedne brane hidroenergetskih postrojenja u Srbiji i da li je i na njima moguć “scenario” iz Kalifornije?

Srpske brane jače od američkihSnimci vode koja se uz zastrašujući huk izliva iz pomoćnog prelivnika brane “Orovil” u Severnoj Kaliforniji, obišli su svet. Zbog neposredne opasnosti od njenog pucanja, hitno je evakuisano oko 200.000 stanovnika iz gradova oko hidroelektrane. Uznemirenje i jezu izazvala su i upozorenja stručnjaka da bi se u slučaju katastrofe na mesta u blizini odjednom sručila voda “visoka” oko tri sprata.

Ova vest donela je strepnju i u Srbiju, naročito među žitelje naselja u blizini 16 naših hidroelektrana koje rade u sistemu Elektroprivrede. Dodatni razlog za nespokojstvo je činjenica da su izgrađene pre više decenija, a da je “najmlađa” među njima, brana Hidroelektrane “Pirot”, izgrađena pre gotovo 30 godina! Zato se i nametnulo pitanje: koliko su bezbedne brane hidroenergetskih postrojenja u Srbiji i da li je i na njima moguć “scenario” iz Kalifornije?

- Verovatnoća da se na našim branama dogodi slična havarija kao na “Orovilu” je vrlo mala, gotovo nemoguća - tvrdi profesor dr Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora EPS, nekadašnji šef Katedre za hidroenergetiku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

- Još pri izgradnji brana ugrađeni su merni instrumenti koji prate ponašanje objekata u svakom trenutku. Merenja i njihove analize prate se svakodnevno i pokazuju da stabilnost i bezbednost brana u Srbiji - nije ugrožena. Sve naše, i betonske i zemljane brane građene su u vreme “stare škole” i projektovane su sa malo većim stepenom sigurnosti od uobičajenih, a i standardi gradnje brana za hidroelektrane kod nas su stroži nego, na primer, u SAD.

Predviđeni vek građevinskih konstrukcija na branama hidroelektrana u Srbiji je oko 100 godina, ali, po rečima našeg sagovornika, sa razvojem savremene tehnologije njihov vek može se produžiti. Najvažnije je, kaže, da sve brane u Srbiji imaju sisteme za stalno praćenje stanja građevinske konstrukcije.

- Reč je o instrumentima za oskultaciju, odnosno za merenje stabilnosti brane kako ne bi došlo do njenog naginjanja - objašnjava profesor Gajić.

- Provere rade stručnjaci Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” iz Beograda. Sami uređaji registruju i najmanje, milimetarske promene u konstrukcijama i signaliziraju ih, što omogućava da se na vreme preduzmu sanacioni radovi i izbegnu moguće havarije. I sam rad uređaja za oskultaciju redovno se kontroliše i po potrebi menja.

Stručne službe u hidroelektranama i specijalizovani instituti u Srbiji, kako kažu u EPS, merenja na branama rade po utvrđenom rasporedu - dnevno, sedmično, mesečno i periodično tokom jeseni i zime.

- U hidroelektrani “Đerdap 1”, na primer, ima oko 1.000 mernih mesta - objašnjavaju u EPS.

Modernizacija merenja

Od 2004. do 2007. godine u našem ogranku “Hidroelektrane Đerdap”, na nivou sedam HE, urađena je prva faza modernizacije merenja i analize podataka - kažu u EPS. - Novi period ovog osavremenjavanja počeo je 2014. i trajaće do 2018. godine. Osim toga, u toku je realizacija projekta da se svi izmereni podaci onlajn prate i memorišu u zajedničku bazu podataka.

Budućnost - zatrpavanje

Budućnost svih brana je zatrpavanje - kaže dr Radomir Kapor, profesor Katedre za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Beogradu.

- To je neminovnost, jer će ih sve jednog dana ispuniti nanos. Kada će se to dogoditi ne može se precizirati, a najviše zavisi od količine nanosa koji do brana stiže svakodnevno. Produžavanje njihovog veka može se postići i antierozionim radovima u gornjim delovima sliva, pre svega pošumljavanjem, dok je uklanjanje nanosa na samom akumulacionom jezeru neisplativo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik