Bolji dani za neimare: Iz temelja niče 200.000 kvadrata

Bez autora
Feb 20 2017

Nova građevinska sezona u Novom Sadu trebalo bi da bude daleko bolja nego mnoge prethodne, jer se očekuje izgradnja velikih objekata, koja bi preduzećima i pratećoj industriji materijala omogućila da uposli i 10.000 radnika.Novi Sad je, kako tvrdi Josip Modić, predsednik Samostalnog sindikata građevinskih radnika Novog Sada, procentualno prvi u Srbiji po broju pozitivno rešenih građevinskih dozvola, na osnovu kojih bi ove građevinske sezone trebalo da otpočne gradnja novih, najmanje, 200.000 kvadratnih metara.

Bolji dani za neimare: Iz temelja niče 200.000 kvadrataNova građevinska sezona u Novom Sadu trebalo bi da bude daleko bolja nego mnoge prethodne, jer se očekuje izgradnja velikih objekata, koja bi preduzećima i pratećoj industriji materijala omogućila da uposli i 10.000 radnika.

Novi Sad je, kako tvrdi Josip Modić, predsednik Samostalnog sindikata građevinskih radnika Novog Sada, procentualno prvi u Srbiji po broju pozitivno rešenih građevinskih dozvola, na osnovu kojih bi ove građevinske sezone trebalo da otpočne gradnja novih, najmanje, 200.000 kvadratnih metara.

- Kolika je to površina, najbolje govori podatak da je u najteža vremena u celoj Srbiji građeno godišnje oko 800.000 kvadrata - precizira Modić.

- Imali smo tada svega oko 5.000 radnika, ali kriza je iza nas. Uspeli smo da sa JP "Urbanizam" uspostavimo odličnu saradnju i uz njihovo posredovanje, povezali smo se sa najvećim građevinskim firmama i u njima osnovali sindikate, obezbedivši tako primenu svih normi zaštite na radu.

Modić navodi i da je do pre par godina na gradilištima bilo prijavljeno manje od trećine angažovanih neimara, a da se sada njihov broj značajno povećao.

- Najbolje sarađujemo sa velikim kompanijama, koje imaju interes da neimari dobro i kvalitetno rade, pa im obezbeđuju i dobre uslove - kaže Modić.

- Sa manjim firmama, međutim, još imamo problema, pre svega jer u njima nema sindikata. Naravno, preduzeimamo sve mere da to prevaziđemo.

Modić najavljuje da bi na izgradnji "Galesovog" solitera u centru Novog Sada trebalo da bude direktno uposleno oko 500 radnika, a veliki broj građevinaca biće angažovan i na gradnji novog tržnog centra pored SPENS-a, koji gradi kompanija "Nepi".

Dosta posla

Veći broj radnika trebalo bi da bude angažovan i na izgradnji obilaznice oko Petrovaradina, koja će imati više lukova i podvožnjaka.

- Uz to, očekuje se i izgradnja sportskog centra na Trandžamentu, sportskog centra u Petrovaradinu i niza infrastrukturnih objekata, tako da će, siguran sam, za građevince biti dosta posla - navodi Modić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik