Halal standard – novi izazov i ulaznica za šire svetsko tržište

Bez autora
Feb 20 2017

Na probirljivom svetskom tržištu sve je više Halal potrošača, pa je otuda i sve veće interesovanje naših preduzetnika za uvođenje Halal standarda kvaliteta. Opština Prijepolje daje i subvencije zainteresovanima za certifikaciju. Pekar Dževad Mujezinović jedan je od petoro preduzetnika koji su među poslednjima dobili subvenciju od prijepoljske opštine za Halal certifikaciju. Smatram da ću pojačati asortiman i plasman svoje robe na tržištu. Ja se proizvodnjom bavim trenutno u Brodarevu, u svom mestu, a nadam se da ću podići i prema Prijepolju. Inače, dajem i jednu određenu količinu hleba za vakufske kuhinje, rekao je Mujezinović iz Brodareva. Već treću godinu prijepoljska opština određuje u budžetu sredstva za troškove certifikovanja - u želji da, kako kažu, pre svih poljoprivredni proizvođači, zahvaljujući svojim kvalitetnim proizvodima, stignu do većeg tržišta.

Halal standard – novi izazov i ulaznica za šire svetsko tržišteNa probirljivom svetskom tržištu sve je više Halal potrošača, pa je otuda i sve veće interesovanje naših preduzetnika za uvođenje Halal standarda kvaliteta. Opština Prijepolje daje i subvencije zainteresovanima za certifikaciju.

Pekar Dževad Mujezinović jedan je od petoro preduzetnika koji su među poslednjima dobili subvenciju od prijepoljske opštine za Halal certifikaciju.

"Smatram da ću pojačati asortiman i plasman svoje robe na tržištu. Ja se proizvodnjom bavim trenutno u Brodarevu, u svom mestu, a nadam se da ću podići i prema Prijepolju. Inače, dajem i jednu određenu količinu hleba za vakufske kuhinje", rekao je Mujezinović iz Brodareva.

Već treću godinu prijepoljska opština određuje u budžetu sredstva za troškove certifikovanja - u želji da, kako kažu, pre svih poljoprivredni proizvođači, zahvaljujući svojim kvalitetnim proizvodima, stignu do većeg tržišta.

"Opredelili smo prošle godine tri miliona. Konkurisalo je oko petnaestak što fizičkih, što pravnih lica za dobijanje certifikata, a njih petoro su ispunili uslove tako da je od tih sredstva iskorišćeno milion i po. Praktično smo 100 odsto nadoknadili te troškove, refundirali svima koji su ispunili uslove", naveo je Dragoljub Zindović, predsednik Opštine Prijepolje.

Za kompanije sa već pribavljenim određenim standardima kvaliteta, Halal standard je, kako kažu u Agenciji za Halal certifikaciju, samo novi izazov - ulaznica za svetsko tržište koje, dodaju, broji preko milijardu i 400 miliona Halal potrošača.

"Proizvodi na bazi alkohola i svinjskih prerađevina i GMO ne mogu dobiti Halal certifikat. Mi imamo 53 firme u Srbiji koje su trenutno certifikovane, oko 15 firmi je trenutno u procesu certficiranja. Svakodnevno nam se javljaju nove firme, nove kompanije...", kaže Samir Tandir iz Agencije za certificiranje Halal kvaliteta u Novom Pazaru.

Zainteresovanima Agencija organizuje obuku, a po dobijanju Halal kvaliteta najmanje četiri puta kontroliše proizvodni proces, od porekla sirovine do proizvoda spremnog za prodaju.

Kompanija "Zlatiborac" iz Mačkata ovaj certifikat poseduje od 2011, zahvaljujući kome je učvrstio tržišne pozicije u Srbiji i zemljama u okruženju, ali je postigao i više od toga.

"Zahvaljujući Halal kvalitetu kompanija 'Zlatiborac' izvozi u Azerbejdžan, Turkmenistan, Kazahstan i beležimo značajnu tražnju iz ostalih zemalja islamskog sveta... Mnogi trgovinski lanci iz Evropske unije sve više u svoje prodajne programe uvode Halal kvalitet", rekao je Duško Knežević, generalni direktor "Zlatiborca".

Osim prijepoljske opštine, subvencije za Halal certifikaciju daju i Ministarstvo poljoprivrede i pokrajinska vlada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik