Građevinci opet zapali u krizu

Bez autora
Feb 21 2017

Vrijednost građevinskih radova realizovanih prošle godine u RS smanjena je za 4,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je pad bio posebno izražen u posljednja tri mjeseca prošle godine u kojem je vrijednost obavljenih radova smanjena 7,8 odsto u odnosu na isti period 2015. godine. Padu aktivnosti građevinskog sektora u prošloj godini nešto više je doprinijela visokogradnja, gdje je minus iznosio 5,5 odsto, dok je niskogradnja podbacila za 4,3 procenta. Oba sektora građevinarstva su dodatno usporila na kraju godine. Sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović ističe da se stanje u građevinskom sektoru ne može ocijeniti zadovoljavajućim. Bez otvaranja velikih javnih investicija ne možemo očekivati značajnije pomake, kaže Petrović.

Građevinci opet zapali u krizuVrijednost građevinskih radova realizovanih prošle godine u RS smanjena je za 4,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je pad bio posebno izražen u posljednja tri mjeseca prošle godine u kojem je vrijednost obavljenih radova smanjena 7,8 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Padu aktivnosti građevinskog sektora u prošloj godini nešto više je doprinijela visokogradnja, gdje je minus iznosio 5,5 odsto, dok je niskogradnja podbacila za 4,3 procenta. Oba sektora građevinarstva su dodatno usporila na kraju godine.

Sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović ističe da se stanje u građevinskom sektoru ne može ocijeniti zadovoljavajućim.

- Bez otvaranja velikih javnih investicija ne možemo očekivati značajnije pomake - kaže Petrović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala RS Borko Radinković takođe kaže da je na pad aktivnosti građevinskog sektora najviše uticao izostanak velikih projekata koji predstavljaju okosnicu razvoja ove privredne grane.

- Iako se još izvode radovi na drugoj dionici autoputa, oni masovni su privedeni kraju. U oblasti visokogradnje problem imamo sa nedostatkom novca, jer je oslabila privreda, pa građani sve manje kupuju stanove. To je uzročno-posljedična veza - objasnio je Radinković, koji je i vlasnik firme "Binis beton" iz Banjaluke.

On je istakao da je građevinski sektor u Srpskoj već duži period na vrlo niskim granama.

- To je posljedica izostanka stranih investicija i što domaći građevinari teško nalaze izvore finansiranja, pa mnoge započete zgrade ne dovršavaju. Umjesto da gradnja zgrade traje godinu, kod nekih investitora se odvuče na tri, jer ljudi prosto nemaju novca. Izuzetne godine u građevinarstvu bile su 2007. i 2008. nakon čega je sve krenulo nizbrdo. Značajniji rast smo imali 2015, ali većim dijelom 2016. godine zabilježen je pad i loše poslovanje - rekao je Radinković.

Izvršni direktor građevinskog preduzeća "Gradip" iz Prnjavora Milan Bijelić ističe da je jedan od najvećih problema sa kojim se susreću domaći građevinci komplikovana administracija i procedure prilikom javnih nabavki.

- Uprkos tome naša firma je ugovorila projekte za cijelu ovogodišnju sezonu i obezbijedila dovoljno posla za sve naše radnike - naglasio je Bijelić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik