Javni poziv za podršku povrtarskoj proizvodnji

Bez autora
Feb 21 2017

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za ovu godinu. Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta i programa koji se odnosi na podršku povrtarskoj proizvodnji. Rok za dostavljanje zahtjeva za podršku u povrtarskoj proizvodnji je 1. novembar, odnosno do utroška sredstava. U slučaju utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju tog programa prije 1. novembra, javni poziv će biti zaključen o čemu će proizvođači biti obaviješteni, kazali su iz Ministarstva. Korisnik podsticajnih sredstava je pojedinac ili preduzeće koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, dok proizvođači rasada treba da budu upisani i u Registar proizvođača sadnog materijala Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Investicije koje su prihvatljive u okviru javnog poziva su nabavka sertifikovanog sjemenskog materijala ili rasada povrća od proizvođača upisanih u Registar proizvođača sadnog materijala i nabavka sistema za navodnjavanje, osim kapajućih traka.

Javni poziv za podršku povrtarskoj proizvodnjiMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za ovu godinu.

Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta i programa koji se odnosi na podršku povrtarskoj proizvodnji. Rok za dostavljanje zahtjeva za podršku u povrtarskoj proizvodnji je 1. novembar, odnosno do utroška sredstava.

“U slučaju utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju tog programa prije 1. novembra, javni poziv će biti zaključen o čemu će proizvođači biti obaviješteni”, kazali su iz Ministarstva.

Korisnik podsticajnih sredstava je pojedinac ili preduzeće koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, dok proizvođači rasada treba da budu upisani i u Registar proizvođača sadnog materijala Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Investicije koje su prihvatljive u okviru javnog poziva su nabavka sertifikovanog sjemenskog materijala ili rasada povrća od proizvođača upisanih u Registar proizvođača sadnog materijala i nabavka sistema za navodnjavanje, osim kapajućih traka.

Javnim pozivom su definisani i specifični kriterijumi prihvatljivosti među kojima je proizvodnja povrća na površini od minimalno pola hektara na otvorenom polju u skladu sa savremenim principima uzgoja.

“Ukoliko se sabiraju površine od dvije ili više parcela, svaka od njih mora biti najmanje površine 0,3 hektara. Na tim minimalnim površinama podržava se uzgoj najviše dvije povrtarske vrste”, navodi se u pozviu.

Poljoprivredni proizvođači su dužni da zemljište održavaju u dobrom poljoprivrednom i ekološkom stanju pridržavajući se Kodeksa dobre poljoprivredne prakse.

Investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini, a za nabavku sadnog materijala prihvatljiva je i investicija započeta u decembru prošle godine.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura. Maksimalno učešće budžetskih sredstava je do pet hiljada eura po gazdinstvu u toku godine.

Podrška će iznositi do 40 odsto vrijednosti investicije za nabavku sadnog odnosno sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća kao što su paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus.

Podrška će iznositi do 50 odsto za nabavku sadnog odnosno sjemenskog materijala za uzgoje ranog povrća u plastenicima i za manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju i do 50 odsto vrijednosti investicije za nabavku sistema za navodnjavanje.

Obrazac zahtjeva za podršku povrtarskoj proizvodnji u ovoj godini može se preuzeti sa sajta Ministarstva i u kancelarijama tog Vladinog resora i Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i opštinskim poljoprivrednim službama.

Popunjen obrazac zahtjeva i propratnu dokumentaciju dostaviti preporučenom poštom na adresu Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik