CRBC će 2017. potrošiti 194 miliona

Bez autora
Feb 22 2017

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) očekuje da će ove godine potrošiti kapitalnim budžetom planiranih 194,3 miliona eura za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare. Predstavnici te kompanije su naveli da su u februaru intenzivirani radovi i da je angažovano 1,5 hiljada radnika. CRBC očekuje da će do jeseni završiti dizanje stubova mosta Moračica, jednog od najzahtjevnijih objekata na dionici od Smokovca do Mateševa. Ukoliko izgradnja bude u skladu sa planiranom dinamikom, očekujemo da će biti povučena sva planirana sredstva za izgradnju auto-puta za ovu godinu, kazali su Pobjedi iz CRBC-a. Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković saopštio je ranije da je do kraja prošle godine kompaniji CRBC isplaćeno 171,2 miliona euraa, odnosno 21 odsto od ugovorene vrijednosti za projektovanje i izgradnju.

CRBC će 2017. potrošiti 194 milionaKineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) očekuje da će ove godine potrošiti kapitalnim budžetom planiranih 194,3 miliona eura za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Predstavnici te kompanije su naveli da su u februaru intenzivirani radovi i da je angažovano 1,5 hiljada radnika. CRBC očekuje da će do jeseni završiti dizanje stubova mosta Moračica, jednog od najzahtjevnijih objekata na dionici od Smokovca do Mateševa.

“Ukoliko izgradnja bude u skladu sa planiranom dinamikom, očekujemo da će biti povučena sva planirana sredstva za izgradnju auto-puta za ovu godinu”, kazali su Pobjedi iz CRBC-a.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković saopštio je ranije da je do kraja prošle godine kompaniji CRBC isplaćeno 171,2 miliona euraa, odnosno 21 odsto od ugovorene vrijednosti za projektovanje i izgradnju.

Predstavnici CRBC-a naveli su da su početak ove godine obilježili nepovoljni vremenski uslovi, praćeni ekstemno niskim temperaturama, mrazom i jakim vjetrom.

“Uprkos tome, radovi nijesu prekidani, pa smo zadovoljni izvedenim obimom u takvim uslovima. U februaru već imamo znatno bolje vremenske uslove, što se odrazilo na dinamiku radova”, rekli su predstavnici CRBC-a.

U ovoj godini započeti su radovi na predusjeku tunela Vežešnik na sekciji 1, kao i na tunelima Vilac i Klopot, na sekciji 2.

“Ovih dana počinju radovi na mostu Jabuka i tunelu Mateševo, a u najskorije vrijeme i na preostalim objektima trase Smokovac-Uvač- Mateševo”, kazali su predstavnici CRBC-a i podsjetili da je prošle godine počela izgradnja najzahtjevnijih objekata - mostu Moračica i tunelima Vjeternik, Kosman, Mala trava i Jabučki krš, čija će gradnja trajati gotovo do završetka prioritene dionice.

Ministarstvu održivog razvoja je prije desetak dana predat zahtjev za građevinske dozvole za mostove Ratkov laz, Đuricev laz i Lutovo, kao i petlju Pelev brijeg, sa pripadajućim djelovima otvorene trase.

“U toku je revizija glavnih projekata za više poddionica, a očekujemo da će prvi naredni zahtjev za dozvolu biti za tunel Vežešnik sa dijelom otvorene trase, koji je sa dužinom 2,44 hiljade metara najveći tunel na sekciji 1”, saopštili su predstavnici CRBC-a.

Oni su precizirali da je najviši stub mosta Moračica izbetoniran 18 metara u visinu.

“Radovi na ovom objektu su u skladu sa planiranom dinamikom. Očekujemo da ćemo do jeseni završiti stubove, nakon čega će početi gradnja glavne konstrukcije mosta. Planirano je da most Moračica bude završen u aprilu 2019”, kazali su iz CRBC-a.

Most će biti dugačak 960 metara, a najveća visina stuba je 161 metar. Na sekciji 1 radi se i tunel Mrke, gdje su obje cijevi sa jedne strane probijene po 50 metara. Ukupna dužina ovog tunela je 800 metara. Na sekciji 2 radi se tunel Vjeternik, koji je napredovao po 200 metara sa ulazne i izlazne strane, za obje cijevi. Na tom najzahtjevnijem i najdužem tunelu predviđeno je da lijeva cijev tunela bude duga 3,04 hiljade metara, a desna 2,85 hiljada metara.

Gradnja prioritetne dionice počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Trenutno je angažovano 1,5 hiljada radnika, od čega je 80 odsto zaposleno u CRBC-u, a petina je kod podizvođača. Broj radnika će, kako se navodi, uskoro povećati, zbog početka radova na novim objektima.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona američkih dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Na prioritetnoj dionici dužine 41 kilometar biće 16 tunela, 13 mostova, pet vijadukata i četiri petlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik