Fantastične činjenice o Kini

Bez autora
Feb 22 2017

Kao najmnogoljudnija zemlja na svetu i četvrta po veličini,Kina je oduvek predstavljala veliku misteriju za ostatak sveta.Zbog rastuće ekonomije i sve jačeg uticaja na svetskom tržištu, stručnjaci ovu zemlju nazivaju nazivaju „uspavanim tigrom“, te se njen pravi ekonomski bum u budućnosti tek očekuje. Međutim, pored ovih dobro poznatih činjenica o Kini, postoje i one koje nisu poznate široj javnosti, a koje je čine još posebnijom...

Fantastične činjenice o KiniKao najmnogoljudnija zemlja na svetu i četvrta po veličini,Kina je oduvek predstavljala veliku misteriju za ostatak sveta. Zbog rastuće ekonomije i sve jačeg uticaja na svetskom tržištu, stručnjaci ovu zemlju nazivaju nazivaju „uspavanim tigrom“, te se njen pravi ekonomski bum u budućnosti tek očekuje. Međutim, pored ovih dobro poznatih činjenica o Kini, postoje i one koje nisu poznate široj javnosti, a koje je čine još posebnijom.

Business Insider" je došao do jako zanimljivih činjenica o jednoj od najvećih ekonomskih sila sveta, a mi Vam u nastavku teksta donosimo dvanaest najzanimljivijih sa ove liste.

1. U Kini se svake godine iseče 20 miliona stabala kako bi se zadovoljile potrebe za štapićima za jelo

Kinezi godišnje potroše 80 milijardi pari štapića za jelo za jednokratnu upotrebu. Štapići su široki 0,5-1 centimetar i dugački 20 centimetara, a pomenuta količina je dovoljna do prekrije Trg Tjenanmen više od 360 puta. Stabla koja se seku stara su oko 20 godina.

2. Kineske železničke pruge mogle bi dva puta da obaviju Zemljinu kuglu

Ukupna dužina kineskih železničkih pruga koje su u funkciji iznosi 93.000 kilometara, dok je obim zemljine kugle 40.075 kilometara.

3. Kineske rezerve uglja jednake su težini 575 miliona plavih kitova

Kineske rezerve uglja iznose 115 milijardi tona uglja i po tome je ova zemlja treća na svetu. Veruje se da plavi kit, najveća životinja koja je ikada postojala, teži više od 200 tona. Kina proizvodi 46 odsto uglja u svetu, dok troši 49 odsto svetskih rezervi uglja uglja.

4. Za samo dve godine Kina je proizvela više cementa nego SAD u 20. veku

Kina je najveći svetski proizvođač cementa i troši oko 60% količine cementa proizvedenog širom sveta.

5. Pušenje ubije milion Kineza godišnje

To je više od ukupne populacije Kipra (865.000 stanovnika). Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do kraja 2050. godine od posledica pušenja umirati tri miliona Kineza godišnje.

6. Kineske rezerve prirodnog gasa odgovaraju zapremini oko 1,24 milijarde olimpijskih bazena

Kina raspolaže rezervama prirodnog gasa od 3.095 biliona kubnih metara i po tome zauzima 13. mesto na svetu. Zapremina olimpijskog bazena je 300 kubnih metara.

7. Godišnja potrošnja instant-nudli u Kini dovoljna je da se obezbede tri obroka dnevno za sve stanovnike Alžira za godinu dana

U 2011. Kinezi su potrošili 42,5 milijardi pakovanja instant-nudli. U Alžiru živi 38,7 miliona ljudi.

8. Kinezi za godinu dana pojedu svinjetinu u ukupnoj težini od 5.200 Ajfelovih kula

Tokom 2012. godine Kinezi su pojeli 52 miliona tona svinjetine, a 2011. godine 51,6 miliona tona. Ajfelova kula je teška 10.000 tona.

9. Polovina ukupnog broja svinja živi u Kini

Kina je najveći svetski potrošač svinjskog mesa, pa nije čudi podatak da 475 miliona svinja živi u ovoj zemlji, što je polovina ukupnog broja ovih životinja na našoj planeti.

10. Više od 30 miliona Kineza živi u pećinama

Procenjuje se da u kineskim pećinama živi više od 30 miliona ljudi, što je više od ukupnog broja stanovnika Saudijske Arabije. Veliki deo Kineza koji stanuju u pećinama žive u provinciji Šansi. I kineski predsednik Si Đinping je navodno stanovao u pećini, kada je za vreme Kulturne revolucije proteran u Šansi.

11. U kineskom okrugu Datang, poznatom kao “Grad čarapa”, proizvede se 8 milijardi pari čarapa godišnje

U okrugu Datang (grad Džuđi), proizvede se osam milijardi pari čarapa godišnje, što odgovara količini od jednog para čarapa po osobi na celoj planeti u 2011. godini, dok bi milijardu ljudi dobilo i rezervne.

12. Potrošnja u Kini će se utrostručiti do 2020. godine

Predviđa se da će potrošnja u Kini u 2020. godini dostići iznos od 6,18 milijardi dolara, što je trostruko veći iznos u odnosu na potrošnju iz 2010. godine kada je iznosila 2,08 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik