Iz godine u godinu beleži se pad broja i vrednosti čekova

Bez autora
Feb 22 2017

Januarski podaci Kreditnog biroa o kreditnoj zaduženosti privrede i stanovništva bili su predmet razmatranja dr Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, na konferenciji za novinare koja je održana 21. februara ove godine.Na osnovu prikazanih podataka, očigledno je da je i dalje kod privrede izrazita stagnacija u korišćenju kredita. Kod stanovništva beleži se blagi rast kod gotovinskih, i nešto veći kod stambenih i ostalih (za refinansiranje postojećih) kredita...

Iz godine u godinu beleži se pad broja i vrednosti čekovaJanuarski podaci Kreditnog biroa o kreditnoj zaduženosti privrede i stanovništva bili su predmet razmatranja dr Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, na konferenciji za novinare koja je održana 21. februara ove godine.

Na osnovu prikazanih podataka, očigledno je da je i dalje kod privrede izrazita stagnacija u korišćenju kredita. Kod stanovništva beleži se blagi rast kod gotovinskih, i nešto veći kod stambenih i ostalih (za refinansiranje postojećih) kredita.

Dr Dugalić je ovom prilikom izneo i podatke o realizovanim, odnosno naplaćenim čekovima građana. Za sagledavanje korišćenja čekova po broju i iznosu dati su podaci za 2013, 2014, 2015. i 2016. godinu. Podaci jasno prikazuju značajan pad korišćenja čekova iz godine u godinu, da bi u 2016. iznosili ukupno 7.670.937 čekova (po podacima NBS), u kliringu (po podacima KIB-a Udruženja banaka, a to podrazumeva realizovane čekove jedne banke i npr. prodavnice koja posluje preko neke druge banke) 7.340.987 čekova i interno 329.950 čekova (ček banke realizovan npr. u prodavnici koja posluje preko iste banke). Ukupan iznos po ovim čekovima je ukupno 33.924 miliona dinara, u kliringu 33.258 miliona dinara i interno 666 miliona dinara.

Novinare je interesovala i informacija o štednji i o stanju loših kredita. Dr Dugalić je potvrdio da štednja građana i dalje raste iako ne raste standard, a i kamate na štednju su značajno pale. Štednja danas u Srbiji iznosi oko 9 milijardi evra. Kada su u pitanju loši krediti, može se zaključiti da se njihov broj i iznos smanjuje. Sa nedavnih preko 27% ovakvih kredita, sada je to između 16-17%, odnosno, kod privrede je to oko 20%, a kod stanovništva 9,7%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik