Potražnja za luksuznim stanovima, lokacija prioritet

Bez autora
Feb 22 2017

Višegodišnji pad prometa stanova i kuća zabeležen je i u protekloj godini. Međutim, u isto vreme je znatno porastao broj plasiranih stambenih kredita i prodaja novih kvalitetnih stanova. Prema podacima Poreske uprave prošle godine prodato je oko 10 odsto manje stambenih nekretnina nego u 2015. godini i oko 20 odsto manje nego u 2014. godini. Smanjena je prodaja u celoj Srbiji i u Beogradu. Dok se starije kuće i stanovi u manjim mestima slabo prodaju, nekoliko novih stambenih naselja u prestonici je rasprodato i pre završetka. Počeli smo da gradimo naš objekat u januaru 2016. a planirani završetak radova je za 18 meseci, to znači u julu ove godine. Već smo na 80 odsto izgrađenosti, prodali smo 85 posto objekta već prilikom izgradnje, kaže Nevena Milić, direktorka prodaje projekta "San siti".

Potražnja za luksuznim stanovima, lokacija prioritetVišegodišnji pad prometa stanova i kuća zabeležen je i u protekloj godini. Međutim, u isto vreme je znatno porastao broj plasiranih stambenih kredita i prodaja novih kvalitetnih stanova.

Prema podacima Poreske uprave prošle godine prodato je oko 10 odsto manje stambenih nekretnina nego u 2015. godini i oko 20 odsto manje nego u 2014. godini. Smanjena je prodaja u celoj Srbiji i u Beogradu.

Dok se starije kuće i stanovi u manjim mestima slabo prodaju, nekoliko novih stambenih naselja u prestonici je rasprodato i pre završetka.

"Počeli smo da gradimo naš objekat u januaru 2016. a planirani završetak radova je za 18 meseci, to znači u julu ove godine. Već smo na 80 odsto izgrađenosti, prodali smo 85 posto objekta već prilikom izgradnje", kaže Nevena Milić, direktorka prodaje projekta "San siti".

Velika je potražnja za kvalitetnim luksuznim stanovima na dobrim lokacijama.

"Pre svega to podrazumeva upotrebu materijala koji su ekološki prihvatljivi, koji nemaju negativne karakteristike i upotrebu najboljih projektantskih rešenja. Ovo je prvi objekat koji je koristio prednapregnute ploče koje daju konstrukcijske prednosti u izgradnji objekata... Zatim, veća trajnost, manja upotreba, bolje seizmičke karakteristike objekata", objasnio je Miloš Vasiljević, građevinski inženjer "Energo grupe".

Za stanogradnju su zainteresovani i strani investitori kojih je oko 20 odsto. Neki čak imaju i veći profit nego što su očekivali.

"Pojedine stanove kupuje možda jedan posto populacije tako da ne treba gledati prosečnu kupovnu moć ili prosečnu platu od 400 ili 500 evra za stanove u zgradama koji koštaju i po 2.000 evra po kvadratu. To ne kupuje neko ko ima 400 evra platu, kupuje onaj jedan posto najbogatijih", rekao je Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće "Džons Lang Lasal".

Dodaje da trenutno oni koji grade imaju veći profit od očekivanog zbog toga što prodaju po 20 ili 30 procenata višim cenama nego što su inicijalno kalkulisali.

Prošle godine su banke u Srbiji u stambene kredite plasirale 250 miliona evra.

"Možemo da kažemo da je nakon nekoliko godina stagnacije 2016. donela značajno povećanje tržišta stambenih kredita u odnosu na 2015. i 2014. Povećanje i u broju i u iznosu plasiranih kredita iznosi čak 40 procenata, kako na samom tržištu tako i u slučaju naše banke", kaže Darko Popović, član Izvršnog odbora Banke Inteze.

Jedan od glavnih razloga za to su, ističe, niske kamatne stope.

"Dosta ljudi koji su do sada držali novac u bankama odlučuje da taj novac uzme iz banaka i kupi nekretnine i da štedi ili investira na taj način", dodaje Popović.

Do sada je kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita osigurano oko 90.000 stambenih kredita vrednih preko tri milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik