Tabakovićeva: Broj banaka ne određuju nečije izjave već tržište

Bez autora
Feb 22 2017

Broj banaka u Srbiji ne određuju bilo čije izjave, već tržište i klijenti, poručila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, povodom nedavne izjave bišeg guvernera Radovana Jelašića da se sve grčke banke spremaju za povlačenje iz naše zemlje. Broj banaka na tržištu Srbije nije stvar moje ocene, bivšeg guvernera, bilo kog bankara ili bilo kog pojedinca. Tržište i klijenti procenjuju broj banaka potreban njima, odnosno profitabilnost bankarskog sektora u Srbiji određuje da li će neko ovde ostati ili napustiti ovo tržište, rekla je Tabakovićeva na konferenciji za medije u NBS. Podsetila je da je regulativom o licenciranju banaka prvi put isključeno diskreciono pravo NBS da odlučuje o tome ko može da uđe na bankarsko tržište Srbije, naglasivši da je naša zemlja otvorena za sve kvalitetne kandidate za licence i za one koji vide prostor da ga razvijaju i na njemu zarađuju. Tabakovićeva je podsetila da je krajem prošle godine data dozvola za rad Banci Kine (Bank ov Čajna) u Srbiji, koja je počela sa radom u januaru, i koja je izabrala Beograd kao centar za razvoj svog poslovanja u ovom delu Evrope.

Tabakovićeva: Broj banaka ne određuju nečije izjave već tržišteBroj banaka u Srbiji ne određuju bilo čije izjave, već tržište i klijenti, poručila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, povodom nedavne izjave bišeg guvernera Radovana Jelašića da se sve grčke banke spremaju za povlačenje iz naše zemlje.

"Broj banaka na tržištu Srbije nije stvar moje ocene, bivšeg guvernera, bilo kog bankara ili bilo kog pojedinca. Tržište i klijenti procenjuju broj banaka potreban njima, odnosno profitabilnost bankarskog sektora u Srbiji određuje da li će neko ovde ostati ili napustiti ovo tržište", rekla je Tabakovićeva na konferenciji za medije u NBS.

Podsetila je da je regulativom o licenciranju banaka prvi put isključeno diskreciono pravo NBS da odlučuje o tome ko može da uđe na bankarsko tržište Srbije, naglasivši da je naša zemlja otvorena za sve kvalitetne kandidate za licence i za one koji vide prostor da ga razvijaju i na njemu zarađuju.

Tabakovićeva je podsetila da je krajem prošle godine data dozvola za rad Banci Kine (Bank ov Čajna) u Srbiji, koja je počela sa radom u januaru, i koja je izabrala Beograd kao centar za razvoj svog poslovanja u ovom delu Evrope.

Takođe je izrazila zadovoljstvo što i domaći privatni vlasnici pokazuju interes za učešće u bankarskom sektoru Srbije, navodeći da je okončana transakcija u kojoj je Direktna banka iz Kragujevca preuzela Findomestik banku.

"Imamo saznanja da postoje interesovanja za Alfa banku od domaćeg kandidata ali još nismo dobili zvaničnu aplikaciju da damo saglasnost koja se od NBS očekuje", rekla je Tabakovićeva.

Povodom spekulacija koje se tiču grčkih banaka u Srbiji, naglasila je da NBS niti iznosi, niti želi da iznosi podatke "koji mogu na bilo koji način da ugroze stabilnost finansijskog sistema, da unesu nemir među zaposlenima u bankama, među deponente...".

"U tom smislu ne bih podržala neodmerene izjave, preuranjenje izjave bilo koga kada je reč o grčkim bankama", naglasila je Tabakovićeva, dodavši da sada može da obelodani, pošto je transakcija neuspešno okončana, da su dve grčke banke u našoj zemlji vodile pregovore o spajanju preko šest meseci.

"Ono što se dešava sa grčkim bankama nema veza sa uslovima na tržištu Srbije. To su planovi koje grčke banke imaju u vezi sa dogovorom sa svojim poveriocima i njihovo povlačenje iz Srbije i regiona jeste načelni plan njihovih matica, a ne iz bilo kojih razloga koji zavise od nas", navela je Tabaković.

Upozorila je, takođe, da neodmerene izjave, posebno kada je reč o finansijskom sektoru, mogu da stvore uznemirenje, da snize vrednost nečijih akcija, ili da utiču na to da se donese preuranjena odluka od koje bi svi mogli da imaju štetu.

Tabakovićeva je predočila da grčke banke od 2015, kada je počela grčka kriza koja se na određeni način ticala i nas, ni na koji način nisu dovele u pitanje stabilnost srpskog finansijskog sistema, jer je NBS preduzela pravovremen mere koje su uticale na održavanje poverenja u finansijski sektor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik