Za projektovanje gasovoda 2,5 miliona eura

Bez autora
Feb 22 2017

Ministarstvo ekonomije je kroz intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Albanije, u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda, dobilo zajednički grant za izradu Idejnog projekta za JAP kroz Crnu Goru i Albaniju u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira u iznosu od 2,5 miliona eura, saoštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Implementacija ovog projekta treba da počne tokom drugog kvartala 2017. godine, istakla je Sekulić danas u Bakuu, gdje je održala sastanak Jedinice za projektni menadžment sastavljene od predstavnika ministarstava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH. Sa ovim projektom Crna Gora se dodatno približava izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda kroz izradu potrebne projektne dokumentacije, sa krajnjim ciljem da sva tehnička dokumentacija bude spremna za realizaciju projekta.

Za projektovanje gasovoda 2,5 miliona euraMinistarstvo ekonomije je kroz intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Albanije, u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda, dobilo zajednički grant za izradu Idejnog projekta za JAP kroz Crnu Goru i Albaniju u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira u iznosu od 2,5 miliona eura, saoštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

"Implementacija ovog projekta treba da počne tokom drugog kvartala 2017. godine“, istakla je Sekulić danas u Bakuu, gdje je održala sastanak Jedinice za projektni menadžment sastavljene od predstavnika ministarstava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH.

Sa ovim projektom Crna Gora se dodatno približava izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda kroz izradu potrebne projektne dokumentacije, sa krajnjim ciljem da sva tehnička dokumentacija bude spremna za realizaciju projekta. Jadransko-jonski gasovod ima posebnu ulogu u EU politici koja se odnosi na diverzifikaciju izvora gasa i sigurnost snabdijevanja, odnosno sastavni je dio Južnog gasnog koridora, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

U rad Jedinice za projektni menadžment od ovog sastanka uključeni su, kao posmatrači, i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

Saopšteno je da je na sastanku zaključeno da će zemlje uključene u projekat u narednom periodu nastupati „jednim glasom“ prema relevantnim međunarodnim i finansijskim institucijama. Sve ovo, kako je istaknuto, predstavlja dodatnu potvrdu značaja Jadransko-jonskog gasovoda za region i Evropsku uniju.

"Sastanak Jedinice za projektni menadžment je održan dan prije Trećeg Ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora. Organizatori Ministarskog sastanka, Ministarstvo Energetike Republike Azerbejdžan i Državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR), okupiće sjutra u Bakuu nadležna ministarstva za energetiku Republika Albanije, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Grčke, Italije, Srbije i Turske, više stručne saradnike za energetiku Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstvanike kompanije Šah Deniz i učesnike na ekspanziji gasovoda Južni Kavkaz, Trans – anadolijskog i Trans – jadranskog gasovoda", navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će sastanak otvoriti potpredsjednik Evropske Komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič, a o značaju ovog Savjetodavnog vijeća govori i podatak da će na njemu prisustvovati i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Sekulić će moderirati Panelom na temu „Južni gasni koridor na Balkanu-pogled u budućnost-JAP“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik