Vlada će se zadužiti kod banaka umjesto obveznicama

Bez autora
Feb 23 2017

Ministarstvo finansija ove godine neće emitovati obveznice na inostranom tržištu za potrebe finansiranja manjka u državnoj kasi, saopšteno je u ton resoru, već je plan da se nedostajući novac obezbijedi zaduživanjem kod domaćih i stranih banaka. Ministarstvo finansija nema u planu emitovanje obveznica na stranom tržištu ove godine. Prvenstveno je planirano zaključenje aranžmana sa ino i domaćim kreditorima. U toku su pregovori prilikom kojih će se definisati iznosi i uslovi zaduženja, saopšteno je u Ministarstvu finansija. Po završetku pregovora, kako se dodaje, biće poznato o kojim iznosima zaduženja je riječ i koliko će biti zaduženje kod domaćih, a koliko kod stranih banaka. Na osnovu toga će se definisati dalje aktivnosti, ako bude postojala dodatna potreba da se obezbijedi novac, dodaju u ovom Vladinom resoru.

Vlada će se zadužiti kod banaka umjesto obveznicamMinistarstvo finansija ove godine neće emitovati obveznice na inostranom tržištu za potrebe finansiranja manjka u državnoj kasi, saopšteno je u ton resoru, već je plan da se nedostajući novac obezbijedi zaduživanjem kod domaćih i stranih banaka.

„Ministarstvo finansija nema u planu emitovanje obveznica na stranom tržištu ove godine. Prvenstveno je planirano zaključenje aranžmana sa ino i domaćim kreditorima. U toku su pregovori prilikom kojih će se definisati iznosi i uslovi zaduženja", saopšteno je Vijestima u Ministarstvu finansija.

Po završetku pregovora, kako se dodaje, biće poznato o kojim iznosima zaduženja je riječ i koliko će biti zaduženje kod domaćih, a koliko kod stranih banaka.

„Na osnovu toga će se definisati dalje aktivnosti, ako bude postojala dodatna potreba da se obezbijedi novac", dodaju u ovom Vladinom resoru.

Prema ovogodišnjem budžetu, kako podsjećaju Vijesti, državnoj kasi nedostaje 455 miliona eura za podmirenje svih troškova u ovoj godini, od čega je plan da se 354,3 miliona obezbijedi iz inostranstva, dok od domaćih banaka namjerava da pozajmi 100 miliona eura.

Od ukupnog iznosa 221 milion je za vraćanje dugova, 200 za autoput od Exim banke, a 34 miliona eura za fiskalnu rezervu, od čega je već ugovoreno 15 miliona kod Societe Generalne Montenegro banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik