Zarada od turizma u prošloj godini 1,42 milijarde evra

Bez autora
Feb 23 2017

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, otvarajući 39. međunarodni sajam turizma, da je naša zemlja prošle godine od ove privredne grane zaradila 1,42 milijarde evra. Vučić je, uputivši čestitke Beogradskom sajmu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na odličnim rezultatima, istakao da je Srbija sve atraktivnija za inostrane goste. On je ukazao na to da za poslednje tri godine promet od turizma u Srbiji raste deset odsto godišnje, dok prosečan rast turizma u svetu iznosi četiri odsto godišnje, a u Evropi dva odsto. Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je premijer i dodao da i zbog toga saradnja na Balkanu mora biti bolja, jer samo na taj način sve zemlje mogu da ostvare rezultate koji će njihovim građanima omogućiti bolji život.

Zarada od turizma u prošloj godini 1,42 milijarde evraPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, otvarajući 39. međunarodni sajam turizma, da je naša zemlja prošle godine od ove privredne grane zaradila 1,42 milijarde evra.

Vučić je, uputivši čestitke Beogradskom sajmu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na odličnim rezultatima, istakao da je Srbija sve atraktivnija za inostrane goste.

On je ukazao na to da za poslednje tri godine promet od turizma u Srbiji raste deset odsto godišnje, dok prosečan rast turizma u svetu iznosi četiri odsto godišnje, a u Evropi dva odsto.

Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je premijer i dodao da i zbog toga saradnja na Balkanu mora biti bolja, jer samo na taj način sve zemlje mogu da ostvare rezultate koji će njihovim građanima omogućiti bolji život.

Zemlje zapadnog Balkana, kako je rekao, imaju velike mogućnosti kad je reč o izlasku na treća tržišta u turizmu, a za to je potrebno unaprediti regionalnu saradnju jer nijedna zemlja neće moći da uspe sama.

Cilj nam je da od turizma kroz pet godina prihodujemo dve milijarde evra godišnje, poručio je Vučić i ocenio da bi u saradnji sa Crnom Gorom, a u komplementarnoj ponudi, dve zemlje mogle da ostvare od turizma prihod veći od milijardu i po evra godišnje.

Ranije nismo umeli da vidimo gde su nam potencijali, a sada beležimo ukupan rast broja noćenja, povećanje broja domaćih turista, gostiju iz Rusije za 5,5 odsto, a iz Kine 12,9 odsto, precizirao je premijer.

U tom smislu, kako je naveo, nakon posete predsednika Srbije Kini krajem marta biće uspostavljene direktne avio-linije sa tom zemljom, što će, uz uvođenje bezviznog režima, povećati broj turista iz Kine.

On je naveo da će i Mađarska davati posebne ulazne dozvole za Kineze od 48 časova, tako da će u tu zemlju iz Srbije kineski turisti moći lakše da uđu i da tamo provedu dva dana, od čega će koristi imati obe zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik