Spoljnotrgovinska razmjena 117 miliona

Bez autora
Feb 27 2017

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 116,9 miliona eura, što je 16,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 23,3 miliona eura, što je 45,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan uvoz bio je viši 10,8 odsto i iznosio je 93,6 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,9 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosila 19 odsto, navodi se u saopštenju. U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od sedam miliona eura, koju čine obojeni metali u iznosu od 5,3 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 1,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena 117 milionaUkupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 116,9 miliona eura, što je 16,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 23,3 miliona eura, što je 45,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan uvoz bio je viši 10,8 odsto i iznosio je 93,6 miliona eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,9 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosila 19 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od sedam miliona eura, koju čine obojeni metali u iznosu od 5,3 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 1,2 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 21 milion eura, koje čine drumska vozila u iznosu od 6,1 milion eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 4,2 miliona eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu pojedinačno su bili Srbija sa četiri miliona eura, Mađarska sa 3,1 milion eura i Bosna i Hercegovina (BiH) 2,9 miliona eura.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 19,1 milion eura, Kina sa 9,6 miliona i Njemačka sa osam miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik