Domen .me donio više od 20 miliona

Bez autora
Mar 02 2017

Crna Gora je valorizacijom internet domena .me od 2008. godine prihodovala 21,5 miliona eura, saopštila je savjetnik u Direktoratu za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu ekonomije, Tanja Maraš. Ona je na Konferenciji o nacionalnom brendiranju u Budvi kazala da je internet domen .me najbolji izvozni brend Crne Gore i jedan od najprepoznatljivijih internet ambasadora države, koji je u prethodnih deset godina postao simbol njenog suvereniteta i osnov njene prepoznatljivosti u svijetu. Maraš je, govoreći na temu Brendiranje kroz nacionalne internet domene, rekla da najatraktivnija ekstenzija u regionu .me trenutno ima više od milion registracija. Pored nacionalnog, .me domen je postao i globalni brend, dodala je Maraš. Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, navela da je Agent registracije, kompanija doMEn, uspostavio saradnju sa internet gigantima kao što su Facebook, Yahoo, Wordpress, Universal Pictures, Google i The New York Times.

Domen .me donio više od 20 milionaCrna Gora je valorizacijom internet domena .me od 2008. godine prihodovala 21,5 miliona eura, saopštila je savjetnik u Direktoratu za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu ekonomije, Tanja Maraš.

Ona je na Konferenciji o nacionalnom brendiranju u Budvi kazala da je internet domen .me najbolji izvozni brend Crne Gore i jedan od najprepoznatljivijih internet ambasadora države, koji je u prethodnih deset godina postao simbol njenog suvereniteta i osnov njene prepoznatljivosti u svijetu.

Maraš je, govoreći na temu Brendiranje kroz nacionalne internet domene, rekla da najatraktivnija ekstenzija u regionu .me trenutno ima više od milion registracija.

„Pored nacionalnog, .me domen je postao i globalni brend“, dodala je Maraš.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, navela da je Agent registracije, kompanija doMEn, uspostavio saradnju sa internet gigantima kao što su Facebook, Yahoo, Wordpress, Universal Pictures, Google i The New York Times.

„To doprinosi kredibilitetu na osnovu kojeg će domen .me i u budućnosti, porastom broja korisnika interneta, generisati rast i na globalnom tržištu“, kazala je Maraš.

Predstavnik Horwath HTL iz Srbije, Bojan Zečević, govoreći na temu Digitalni marketing za potrebe brendiranja područja, naveo je da je osnovni cilj nacionalnog brendiranja izgradnja reputacije države.

„Ovdje se radi o 'ratu reputacija' država. Mi kroz nacionalno brendiranje želimo da postanemo cijenjena nacija i država, a to radimo kroz izgradnju reputacije. Na taj način postajemo relevantni, a biti relevantan znači na pametan način participirati u globalnim pitanjima“, rekao je Zečević.

On je objasnio da uspješnost nacionalnih brendova mora biti vezana za kvalitet i superiornost proizvoda, a ne samo za marketinške kampanje. Zečević je dodao i da je u čitavom procesu uloga virtuelne stvarnosti od izuzetnog značaja.

„Ako nijeste digitalni, ne postojite. Digitalni svijet je realni svijet. Sadržaj u digitalnom svijetu mora biti jednak proizvodu u relanom svijetu. Brendiranje je zapravo pokušaj da se nešto proda, a u slučaju nacinalnog brendiranja mi prodajemo turizam, investicije, obrazovanje i kulturu“, rekao je Zečević.

Profesor na Univerzitetu Mediteran - Montenegro Business School, Marija Janković, kazala je da istraživanja pokazuju da Crna Gora, koristeći društvene mreže, najviše promoviše svoje prirodne ljepote, a nedovoljno pažnje posvećuje promociji istorije, kulture i sporta.

„Crna Gora se nalazi na prvom mjestu u regionu po stepenu korišćenja društvenih mreža i broji 320 hiljada korisnika, što je oko 50 odsto od ukunog broja stanovnika. Društvena mreža Facebook se najviše koristi upravo u svrhu brendiranja turističke destinacije, što bi moralo biti promijenjeno“, saopštila je Janković.

Ona je dodala da nacionalno brendiranje ima ogroman uticaj na privlačnje starnih privrednih subjekata i investitora.

Vlasnik Agencije CMC za strateško komuniciranje i odnose s javnošću iz Bosne i Hercegovine (BiH), Nazif Hasanbegović, rekao je da je pričanje priča, takozvani storytelling, najvažniji segment u procesu nacionalnog brendiranja koji daje smisao svim porukama, aktivnostima na društvenim mrežama i kreiranim video materijalima.

„Ljudi grade odnos prema pričama, jer priču prate emocije. Svaki nacionalni brend treba da ima svoju priču, jer bez nje svi ostali kanali komunikacije su neupotrebljivi. Osnova dobrog storytellinga je pričanje priče u kontinuitetu – upravo poput Šeherezadine 1001 noći“, kazao je Hasanbegović.

Tema današnjeg dijela konferencije o nacionalnom brendiranju bila je Savremeni instrumenti komunikacije i nacionalno brendiranje.

„Prvog dana diskusija je vođena na temu Crna Gora u očima inostrane javnosti, a govorili su ambasadori stranih država u Crnoj Gori i Crne Gore u inostranstvu“, dodaje se u saopštenju.

Treći dio konferencije, koji se završava sjutra, biće posvećen promovisanju i pozicioniranju države kroz kulturu, turizam, inovacije, arhitekturu i sport.

Narednu konferenciju o nacionalnom brendiranju, treću po redu, organizuje Ministarstvo ekonomije uz finansijsku podršku njemačke Fondacije Hans Zajdel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik