Profit Telekoma oko 10 miliona eura

Bez autora
Mar 02 2017

Crnogorski Telekom je u prošloj godini ostvario neto profit od 9,4 miliona eura, što je 6,5 miliona eura manje nego u 2015., saopštili su predstavnici kompanije. Oni su naveli da je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, bila niža 5,7 miliona eura ili 15 odsto. Kompanija je u prošloj godini ostvarila prihode u iznosu od 91,8 miliona eura, što je 6,8 miliona eura ili sedam odsto manje u odnosu na 2015. Smanjenje prihoda je uglavnom vezano za efekte regulacije, smanjenje prihoda od fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja. Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Milija Zeković, kazao je da je prošla godina za tu kompaniju bila godina značajnih ulaganja i inovacija u stvaranju kvalitetne baze, ali i promjena u samoj ponudi, što će omogućiti unaprijeđenje kompletnog poslovanja u narednim godinama.

Profit Telekoma oko 10 miliona euraCrnogorski Telekom je u prošloj godini ostvario neto profit od 9,4 miliona eura, što je 6,5 miliona eura manje nego u 2015., saopštili su predstavnici kompanije.

Oni su naveli da je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, bila niža 5,7 miliona eura ili 15 odsto.

Kompanija je u prošloj godini ostvarila prihode u iznosu od 91,8 miliona eura, što je 6,8 miliona eura ili sedam odsto manje u odnosu na 2015.

Smanjenje prihoda je uglavnom vezano za efekte regulacije, smanjenje prihoda od fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Milija Zeković, kazao je da je prošla godina za tu kompaniju bila godina značajnih ulaganja i inovacija u stvaranju kvalitetne baze, ali i promjena u samoj ponudi, što će omogućiti unaprijeđenje kompletnog poslovanja u narednim godinama.

“Činjenica je da se telekomunikaciono tržište suočava sa brojnim izazovima, pored pritiska regulacije, riječ je i o rastućoj konkurenciji, posebno u segmentu fiksne telefonije, kao i samim navikama korisnika kojima se svi moramo prilagoditi. Sve ovo je uticalo na smanjenje prihoda, ali i pored toga ostvarili smo solidne finansijske rezultate”, naveo je Zeković.

Ono što, kako je dodao, predstavlja najveći uspjeh Crnogorskog Telekoma u prošloj godini, svakako je rezultat aukcije spektra, koji omogućava značajnu prednost kada je riječ o daljem razvoju i u kvalitetu mobilne mreže.

“Moramo istaći superiornost Telekom 4G mreže koju nam osvojene frekvencije garantuju i to je ono čemu smo težili, na čemu smo predano radili protekle godine i na što smo posebno ponosni“, naveo je Zeković.

Iz kompanije je saopšteno da je optička mreža sada dostupna u preko 55 hiljada domaćinstava, što predstavlja 28 odsto od ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori. Broj korisnika koji koristi tu optičku mrežu je porastao 22 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosio je 13,9 hiljada.

“Broj korisnika mobilnog interneta je povećan 20 odsto u odnosu na 2015. godinu i iznosio je 143 hiljade”, dodaje se u saopštenju.

Krajem prošle godine korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 361 hiljadu SIM kartica, što je 31 hiljadu ili devet odsto više u poređenju sa 2015. Baza postpaid kartica se uvećala 30 hiljada ili 19 odsto, dok je baza prepaid SIM kartica uvećana jednu hiljadu. Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpaid segmentu.

Zeković je rekao da je prošla godina bila i godina važnog jubileja - desetogodišnjice T brenda u Crnoj Gori.

“Tim povodom, podsjetili smo javnost na neka od dostignuća tokom tog perioda, na ulaganja od preko 200 miliona eura u telekomunikaciono tržište Crne Gore, kao i na ukupan doprinos razvoju ekonomije”, kazao je Zeković.

Kada su u pitanju novi servisi, prilagođeni potrebama i očekivanjima korisnika, svakako treba istaći inovativni, potpuno integrisani servis Magenta 1, koji danas koristi više od 12 odsto domaćinstava u Crnoj Gori.

“Nastavićemo sa Magenta ponudom, ali i drugim inovativnim servisima u ovoj godini. Nastavili smo i širenje optičke mreže i ona je sada dostupna u preko 55 hiljada domaćinstava, sa tendecijom stalnog rasta. Uveli smo i potpuno novi TV servis zasnovan na DVB-T2 tehnologiji u saradnji sa Radio difuznim centrom Crne Gore i postigli smo veliki uspjeh”, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, o kvalitetu mreže svjedoči svakako i priznanje Best in test koje smo i za prošlu godinu osvojili na nezavisnom mjerenju kvaliteta mobilne mreže za data i govorne servise, a koje je sprovela kompanija P3 Communications.

“U prošloj godini nastavili smo sa ulaganjima u sport i zajednicu i posebno nas raduje nagrada Unije poslodavaca (UPCG) za društveno odgovorno poslovanje u kategoriji Briga za zajednicu”, dodao je Zeković.

On je rekao da prošla godina bilježi brojne novine u svim segmentima poslovanja i smatra da su stvorili dobru bazu za buduće korake, koji će prije svega biti usmjereni na njihove korisnike.

“Na korisničkom iskustvu moramo raditi dalje i bolje, jer zadovoljstvo korisnika je naš prvi cilj, koji ćemo, siguran sam i ostvariti“, zaključio je Zeković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik