Uz taksu na izvoz lakše do sirovina

Bez autora
Mar 05 2017

Uvođenjem taksi na izvoz drvne sirovine malim proizvođačima biće omogućeno da lakše dođu do sirovina čime se stvaraju uslovi i za pokretanje finalne prerade, kažu u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG). U Udruženju drvoprerađivača Berane kažu da taj grad može biti prepoznatljiv po proizvodnji namještaja, ali da je neophodno dolazak renomirane kompanije sa kojima bi manje firme radile u kooperaciji. Budući da mali drvoprerađivači u Crnoj Gori koji se bave finalnom preradom drveta često ne mogu da dobiju koncesije za korišćenje šuma i da te sirovine kupuju kod velikih koncesionara po viskim cijenama, neophodan je novi model prodaje drveta, kažu u PKCG. Svi proizvođači koji dobiju drćavne šume na korišćenje obavezalis su se da će tui drvnu masu preraditi u svojim kapacitetima, međutim u praksi je to sasvim drugačije, kaže Goran Popović iz Privredne komore.

Uz taksu na izvoz lakše do sirovinaUvođenjem taksi na izvoz drvne sirovine malim proizvođačima biće omogućeno da lakše dođu do sirovina čime se stvaraju uslovi i za pokretanje finalne prerade, kažu u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG). U Udruženju drvoprerađivača Berane kažu da taj grad može biti prepoznatljiv po proizvodnji namještaja, ali da je neophodno dolazak renomirane kompanije sa kojima bi manje firme radile u kooperaciji.

Budući da mali drvoprerađivači u Crnoj Gori koji se bave finalnom preradom drveta često ne mogu da dobiju koncesije za korišćenje šuma i da te sirovine kupuju kod velikih koncesionara po viskim cijenama, neophodan je novi model prodaje drveta, kažu u PKCG.

"Svi proizvođači koji dobiju drćavne šume na korišćenje obavezalis su se da će tui drvnu masu preraditi u svojim kapacitetima, međutim u praksi je to sasvim drugačije", kaže Goran Popović iz Privredne komore.

U Udruženju drvoprerađivača Berane očekuju da se ograniči izvoz oblovine i omogući pravednija raspodjela koncesija za korišćenje šumskih resursa, što je uslov za razvoj finalne proizvodnje.

"Da se preispitaju ugovori koncesionara ili onih koji dobiju koncesije na osnovu finalne prarade, da li oni prerađuju finalni proizvod u svojim kapacitetima ili samo rade finalnu građu", predlaže Mladen Šćekić iz Udruženja drvoprerađivača Berane.

U PKCG kažu da bi uvođenje takse na izvoz trebalo da omogući proizvođačima da lakše dođu do sirovine. Očekuju da Ministarstvo poljoprivrede prihvati njihove kriterijume za dodjelu koncesija.

"Očekujemo da do 1. aprila ili 1. maja sva sirovina bude dodijeljena zainteresovanim proizvođačima za preradu. Pilot projekti podrazumijevaju i to da bi proizvođači ogli da kupe sirovinu i na šumskom putu", rekao je Goran Popović.

Nekada je u Crnopj Gori radilo 12 kombinata za drvopreradu koji su zapošljavali 10 hiljada radnika. Danas posluje 150 kompanije, 70% njih proizvodi rezanu građu, a zapošljavaju najviše stotinak radnika.

Privrednici iz Berana očekuju da cijena sirovine bude niža.

"Kažu da će početna cijena koncesija u Beranama biti 29 eura, a u ostalim opštinama znatno manje. Moguće da ćemo mi u Beranama imati problem kada je u pitanju izlazak na tržište u odnosu na konkurenciju", kaže Mileta Jelić, drvopreraživac iz Berana.

Crna Gora na uvoz namještaja godišnje potroši 60 miliona eura. Vlasnik fabrike za proizvodnju namještaja koja posluje u biznis zoni, Alen Korać, kaže da je za razvoj finalne prerade neophodan dolazak renomirane inokompanije, recimo iz Austrije i Njemačke.

"To bi moglo jedino sa nekim stranim investitorom koji bi otvorio ozbiljan sistem za proizvodnju namještaja. Mogli bi se i mi mila proizvođači naći u tome da pravi kooperacije", smatra Korać.

Osim investicija u preradu, koje se procjenjuju na oko 20 miliona, neophodna je sertifikacija šuma tj porijeklo drveta, na osnovu direktive EU. To je uslov za izvoz i povećanje cijena naših proizvoda na inotržištu. Deficit strućnog kadra, budući da u Crnoj Gori radi svega 14 inženjera drvne industrije, ukazuju na to da bez kvalitetnih kadrova nema promjena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik