RiTE "Ugljevik" proizveo trećinu električne energije u Srpskoj

Bez autora
Mar 05 2017

Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" zadržala je lidersku poziciju u proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj sa učešćem od 36 odsto ukupne proizvodnje "Elektroprivrede Srpske" u januaru i februaru, saopšteno je iz ovog preduzeća. U prva dva mjeseca ove godine iz ovog proizvodnog preduzeća u elektroenergetski sistem isporučeno je 309.334 gigavat časova električne energije, što je 102 odsto u odnosu na plan. Proizvodnju električne energije pratila je i proizvodnja na rudniku, na površinskom kopu "Bogutovo selo", gdje je sa ostvarenih 264.323 tone uglja dvomjesečni plan prebačen za jedan odsto, dok je sa ostvarenih 1.100.000 metara kubnih plan otkrivke prebačen za 26 odsto. U februaru je ostvarena proizvodnja od 159.766 gigavat časova električne energije, što je 17 odsto iznad mjesečnog plana, zatim 142.081 tona uglja, što je 10 odsto iznad plana, te 550.000 metara kubnih čvrste mase otkrivke, što je 37 odsto iznad plana.

RiTE "Ugljevik" proizveo trećinu električne energije u SrpskojRudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" zadržala je lidersku poziciju u proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj sa učešćem od 36 odsto ukupne proizvodnje "Elektroprivrede Srpske" u januaru i februaru, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U prva dva mjeseca ove godine iz ovog proizvodnog preduzeća u elektroenergetski sistem isporučeno je 309.334 gigavat časova električne energije, što je 102 odsto u odnosu na plan.

Proizvodnju električne energije pratila je i proizvodnja na rudniku, na površinskom kopu "Bogutovo selo", gdje je sa ostvarenih 264.323 tone uglja dvomjesečni plan prebačen za jedan odsto, dok je sa ostvarenih 1.100.000 metara kubnih plan otkrivke prebačen za 26 odsto.

U februaru je ostvarena proizvodnja od 159.766 gigavat časova električne energije, što je 17 odsto iznad mjesečnog plana, zatim 142.081 tona uglja, što je 10 odsto iznad plana, te 550.000 metara kubnih čvrste mase otkrivke, što je 37 odsto iznad plana.

U ovom mjesecu Termoelektrana je radila neprekidno, bez ijednog zastoja, dok je na površinskom kopu zbog loših atmosferskih prilika sedam dana normalan rad bio otežan ili potpuno onemogućen.

"Ako se ima u vidu da je u januaru 10 dana zbog loših vremenskih uslova normalan rad na rudniku bio onemogućen i da se odvijao u ekstremno niskoj temperaturi, te da je ekstremno niska temperatura otežavale i rad pojedinih postrojenja na termoelektrani, koja je zbog pucanja cijevi u kotlu imala u tom mjesecu četiri zastoja u ukupnom trajanju od 99 časova, onda ostvareni proizvodni rezultati imaju poseban značaj", navodi se u saopštenju RiTE "Ugljevik".

U prošloj godini ovaj energetski gigant Republike Srpske ostvario je nadplansku proizvodnju električne energije, kao i uglja i otkrivke i iskazao pozitivan finansijski rezultat od 2,8 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik