pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.2363
USD 95.5059
CHF 98.596
GBP 135.6076
CAD 75.6615
HRK 15.9365
BAM 60.4533
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
06.03.2017.Poslovno Jutro

Greške koje treba izbegavati pri pisanju CV-a

Greške koje treba izbegavati pri pisanju CV-aRadna biografije jeste jedan od najvažnijih faktora koji mogu uticati na vaše buduće zaposlenje. Ukoliko je ona kvalitetno napisana, u startu ćete se izdvojiti od drugih kandidata i dobiti poziv za drugi krug selekcije. Nasuprot tome, ukoliko vaš CV nije dobro napisan i sadrži određene greške, velika je verovatnoća da ćete biti eliminisani već u prvom krugu, bez obzira na kvalifikacije koje posedujete.

Kako biste izbegli najčešće greške u pisanju CV-a koje vas na kraju mogu koštati željenog radnog mesta, u nastavku teksta donosimo listu detalja koje bi trebalo izbegavati u radnoj biografiji.

1. Lični podaci

U uvodnom delu radne biografije uglavnom se nalaze osnovni lični podaci kandidata, kao što su ime i prezime, datum rođenja, adresa stanovanja kao i kontakt podaci. Menadžeri za ljudske resurse koji vrše selekciju kandidata savetuju da je najbolje zadržati se na njima. Suvišni detalji poput bračnog statusa, veroispovesti, nacionalnosti ili naglašavanje uloge roditelja ili nerešenog stambenog pitanja poslodavca neće interesovati, te će takve radne biografije samo odložiti sa strane. Dakle, izbegavajte podatke koji mogu biti potencijalno diskriminativni i unesite samo one koje poslodavca zaista interesuju.

2. Fotografija

Poslodavci često ističu da samo na osnovu fotografije u radnoj biografiji mogu doneti odluku da li će je uopšte i pročitati ili će je odmah označiti kao nezadovoljavajuću. Iako se o ovoj temi dosta pisalo, kandidati i dalje prave iste greške, te u radnu biografiju postavljaju neprikladne fotografije koje odaju utisak da se radi o neozbiljnoj i neprofesionalnoj osobi. Kada postavljate fotografiju u CV, vodite računa da se na njoj nalazi samo vaše lice, najdalje do struka, sa blagom i neutralnom pozadinom. Pored toga, poželjan je i blagi osmeh i pristojna garderoba. Vaša fotografija najbolje govori o vama samima, te se stoga potrudite da pronađete onu na kojoj izgledate profesionalno.

3. E-mail adresa

Pored fotografije, često se dešava da pojedini kandidati na osnovu naziva e-mail adrese koju su postavili u osnovnim podacima, budu u startu eliminisani iz trke za radno mesto. Na ovaj segment poslodavci obraćaju posebnu pažnju, te nikako ne smete dopustiti da neozbiljna mail adresa utiče na vaše zaposlenje. Dakle, ukoliko smatrate da vaša e-mail adresa kreirana još u srednjoj školi sadrži elemente koji se možda neće svideti poslodavcu, onda je najbolje da kreirate novi nalog u kome ćete navesti samo ime i prezime u kombinaciji sa ostalim znacima i brojevima, ukoliko je vaše ime frekventno. Najjednostavnija e-mail adresa je idealna za svaki tip poslovne komunikacije. 

4. Pravopisne i slovne greške

Pre nego što pošaljete svoj CV na adresu poslodavca, obavezno proverite još jednom sve eventualne pravopisne i slovne greške. Svakako da ovakve greške ne odaju sjajan utisak o kandidatu, bez obzira na sve navedene kvalifikacije i radno iskustvo, pa se potrudite da ih ispravite pre slanja. 

5. Radno iskustvo

Prilikom apliciranja za konkretnu radnu poziciju, mnogi kandidati u delu koji se odnosi na radno iskustvo navode apsolutno sve poslove koje su ikada radili, što poslodavci mahom ne odobravaju. Izbegavajte navođenje irelevantnog radnog iskustva koje nema nikakve veze sa pozicijom za koju trenutno konkurišete. Umesto toga, navedite samo one prethodne poslove koji su na neki način povezani sa delatnošću firme kod koje ste aplicirali za posao. Tako na primer, ukoliko konkurišete za poziciju pravnika, onda je sasvim bespotrebno unositi podatke o svom prethodnom angažmanu na poslovima dostave brze hrane.

6. Interesovanja i hobiji

Česta je praksa da kandidati za određeni posao u svoju radnu biografiju pored svih relevantnih podataka unose i svoja interesovanja i hobije. Međutim, poslodavci ističu da su ove stavke potpuno bespotrebne, naročito ako se u obzir uzme činjenica da navedeni hobiji ni na koji način nisu povezani sa pozicijom za koju konkurišete. Dakle, ukoliko se vaša interesovanja poklapaju sa potencijalnim radnim mestom onda ih unesite u svoj CV, ako to nije slučaj jednostavno izbegnite ovu stavku.

7. Ostali detalji

Pored svega navedenog, vaša radna biografija ne sme sadržati razloge napuštanja prethodnog radnog mesta, kao ni očekivanu visinu zarade. Ovakvi detalji se uglavnom prelaze na samom razgovoru za posao, pa stoga nema potrebe da ih unosite u CV. Pored toga, potrudite se da vaša radna biografija bude što konciznija, ali da istovremeno pruži sve neophodne podatke koji bi zainteresovali poslodavca da vas pozove na intervju. Bez obzira na ogromno radno iskustvo, kvalifikacije i veštine, potrudite se da sve to svedete u nekoliko rečenica, kako vaš  CV ne bi bio duži od dve stranice, jer će u suprotnom poslodavac izgubiti interesovanje za čitanjem.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share